Beleggers in failliet Wirecard slepen EY voor de rechter

Via een Nederlandse claimstichting verhalen 30.000 anderhalf miljard op EY.

Beleggers in het failliette Duitse fintechbedrijf Wirecard willen hun geleden schade verhalen op accountantskantoor EY. Ze willen daartoe een Nederlandse claimstichting inzetten, omdat de Nederlandse wet meer ruimte biedt voor massaclaims dan de Duitse. De beleggers zeggen zo'n anderhalf miljard euro schade te hebben geleden.

Beleggers probeerden eerder al de Duitse financiële toezichthouder Bafin aansprakelijk te stellen voor hun schade omdat die steken zou hebben laten vallen, maar in twee rechtszaken besloten Duitse rechters dat dit niet mogelijk is. Nu worden de pijlen dus gericht op EY Deutschland en EY Global. Dat accountantskantoor keurde jaarrekeningen van Wirecard goed, terwijl er dus geld ontbrak.

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal. Het bedrijf erkende in 2020 dat bijna 2 miljard euro aan bezittingen op zijn balans waarschijnlijk niet bestonden. Drie dagen later was het financiële concern failliet.

Volgens de initiatiefnemers van de claimstichting, de Duitse vereniging voor de bescherming van de rechten van aandeelhouders DSW en twee advocatenkantoren, zijn er ruim 30.000 gedupeerde beleggers die gezamenlijk dus zo'n 1,5 miljard euro claimen. De Nederlandse stichting biedt volgens hen de mogelijkheid om gedupeerden uit verschillende Europese landen in één keer te vertegenwoordigen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen