Belastingdienst zet huurtoeslag stop op basis van verkeerde gegevens in BRP

Na een interventie van de Nationale ombudsman heeft Belastingdienst Toeslagen besloten de huurtoeslag van een vrouw alsnog eerder toe te kennen. Eerder had de fiscus die toeslag stopgezet omdat de vrouw in de Basisregistratie Personen (BRP) op een verkeerd huisnummer stond ingeschreven.

De vrouw is in oktober 2013 in haar woning gaan wonen en heeft huurtoeslag aangevraagd. De huurtoeslag is twee keer toegekend, maar daarna weer stopgezet omdat de vrouw volgens Belastingdienst/Toeslagen geen recht had op huurtoeslag. In oktober 2016 blijkt dat de woning van de vrouw niet goed geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen. Ze stond daarin ingeschreven op nummer 16 in plaats van 16-4.

Nadat deze fout in de BRP was gecorrigeerd, nam zij telefonisch contact op met de Belastingtelefoon. Volgens een medewerker van de Belastingtelefoon heeft de vrouw pas recht op huurtoeslag vanaf het moment dat haar woning op de juiste manier geregistreerd staat in de BRP.

De vrouw was het hier niet mee eens en nam contact op met de Nationale ombudsman. Die legde de situatie van voor aan Belastingdienst/Toeslagen. Naar aanleiding van de interventie van de Nationale ombudsman besloot de fiscus om de huurtoeslag van alsnog vanaf oktober 2013 toe te kennen.

•  Rapportnummer: 2017/081

Gerelateerde artikelen