‘Belastingdienst wil geen convenanten horizontaal toezicht meer’

De Belastingdienst heeft momenteel liever niet dat bedrijven een convenant horizontaal toezicht met de fiscus aangaan. Dit zou namelijk te veel werk betekenen.

Dat heeft Olaf Leurs, partner van KPMG Meijburg, onlangs in een bespreking met de Belastingdienst te horen gekregen, zo meldt hij in een column over horizontaal toezicht.

Leurs wijst erop dat werkbesparing voor de Belastingdienst juist een van de drijfveren achter horizontaal toezicht was en dat het dan dus vreemd is om te horen dat het juist meer werk voor de fiscus met zich brengt. Leurs: “Feitelijk is dit echter wel zeer herkenbaar. De ervaring in de praktijk is dat horizontaal toezicht zowel voor de Belastingdienst als voor het bedrijf meer werk betekent. Voor het bedrijf staat daar tegenover dat er meer in de actualiteit wordt gewerkt en dat de kans op vervelende fiscale verrassingen vrijwel kan worden weggenomen. Dat is voor de Belastingdienst uiteraard ook een voordeel, maar het kost hem blijkbaar erg veel inspanning om dat georganiseerd te krijgen.”

Leurs stelt dat dit “de omgekeerde wereld” is. “Het is niet zo dat de Belastingdienst te veel tijd kwijt is aan bedrijven met horizontaal toezicht, hij besteedt alleen veel en veel te weinig tijd aan bedrijven die GEEN horizontaal toezicht hebben. Uiteraard voldoen heel veel bedrijven die geen horizontaal toezicht hebben wel netjes aan hun fiscale verplichtingen. Het is echter zo dat nagenoeg alle bedrijven die het wat minder nauw nemen zich ook in de groep bevinden die geen horizontaal toezicht heeft. En juist die groep zou veel meer aandacht moeten krijgen van de Belastingdienst.” Leurs roept de Belastingdienst dan ook op  om nu eindelijk een keer serieus werk te maken van het intensiveren van het toezicht bij die bedrijven die het nodig hebben.

Gerelateerde artikelen