Belastingdienst maakt einde aan contante schenkingen

Daarnaast komt er een taxatieplicht voor bepaalde schenkingen in natura. Ook voorwaardelijke schenkingen kunnen niet meer door de beugel.

De strengere regels voor schenkingen aan goede doelen met een ANBI-status gaan in per 1 januari 2021, meldt de Consumentenbond. De Belastingdienst heeft de wijzigingen afgestemd met de goede-doelenorganisaties. Tot nu toe was een contante schenking aftrekbaar als er een kwitantie van de schenking was. Vanaf 2021 is geen enkele contante schenking meer aftrekbaar. De Belastingdienst heeft ook bepaald dat giften in natura is een onafhankelijke taxatie vereist als de waarde meer is dan 2500 euro.

 

Ook is afgesproken dat de charitatieve sector meewerkt aan het opsporen van fraude bij herroepelijke schenkingen (ook wel voorwaardelijke schenkingen genoemd). Bij dit soort schenkingen doneert de belastingplichtige in een kalenderjaar een fors bedrag aan een goed doel en trekt dat af via de giftenaftrek. Vervolgens komt hij hier in het nieuwe kalenderjaar, vaak met een bepaald excuus, op terug. Hoewel terugstorten niet verplicht is, werkt het goede doel daar vaak toch aan mee om de relatie niet te verstoren. 

De donateur moet in het nieuwe kalenderjaar dan de giftenaftrek corrigeren, maar dat gebeurt in de praktijk niet altijd. Om fouten en fraude met herroepen giften tegen te gaan, is afgesproken dat goede doelen een melding doen bij de Belastingdienst wanneer een substantiële gift zonder reden wordt herroepen. Bij een vermoeden van fraude kan ook bij lagere bedragen een melding worden gedaan