Belastingdienst loopt miljoenen mis op pokerbelasting

Het gerechtshof in Den Bosch heeft bepaald dat pokeraars die de afgelopen jaren geld verdienden via pokerstars.eu geen belasting hoeven te betalen over hun winsten.

Door de uitspraak loopt de Belastingdienst naar schatting enkele miljoenen euro’s mis.

Het geschil tussen pokeraars en de Belastingdienst draaide om de vraag of Pokerstars binnen of buiten de EU is gevestigd. De Belastingdienst vond het laatste en verplichtte spelers daarom 29 procent belasting te betalen over de winsten die ze behaalden op de zeer populaire website. Volgens de overheid is Pokerstars gevestigd op het eiland Man, dat belastingtechnisch buiten de EU valt.

De pokeraars zijn echter van mening dat Pokerstars gevestigd is op Malta en het gerechtshof geeft hen daarin gelijk. De pokeraars kunnen daarom een beroep doen op de binnen de EU geldende vrijheid van dienstenverkeer, en zijn geen belasting verschuldigd over hun winst. Reeds gevorderde winstbelasting kan door de pokeraars worden teruggeclaimd. 

De Belastingdienst kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Daarmee zou de zaak, die al enkele jaren speelt, nog langer voortslepen. Er is echter ook een kans dat de fiscus het erbij laat zitten. De staatssecretaris moet hier uiteindelijk over beslissen. 

Gerelateerde artikelen