Belastingdienst herinnert ondernemers aan inleverdatum belastingaangifte

Om de ondernemers die hun aangifte inkomstenbelasting (inleverdatum 8 mei) nog moeten invullen op weg te helpen, zet de Belastingdienst de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Doe de OndernemersCheck

Ondernemers die twijfelen of zij door de Belastingdienst als ondernemer worden gezien, kunnen vóór het doen van de online aangifte de OndernemersCheck invullen. Deze check geeft ondernemers aan de hand van een aantal vragen snel én anoniem een goede indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek. Het urencriterium is vanwege corona voor 2020 versoepeld.

Coronaregelingen

Voor veel ondernemers zijn de verschillende financiële coronaregelingen van belang. Maakte een bedrijf in 2020 gebruik van coronaregelingen, zoals de TVL of TOGS? Dan moeten sommige tegemoetkomingen in de aangifte inkomstenbelasting worden vermeld, andere zijn vooraf ingevuld. Meer informatie staat op belastingdienst.nl/corona eni n de online aangifte zelf.

Zakelijke kosten aftrekken

In het algemeen geldt: zakelijke kosten zijn aftrekbaar, privékosten niet. Veel ondernemers werkten in 2020 thuis. Daarom verwacht de Belastingdienst vragen over het aftrekken van zakelijke kosten voor thuiswerken. Sommige kosten zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld als het gaat om kleine kantoorartikelen en zakelijke telefoongesprekken. In andere gevallen zijn kosten niet aftrekbaar, omdat het privé-uitgaven zijn. Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht met aftrekposten voor ondernemers

Goede voorbereiding

Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. Om ondernemers hierbij te helpen heeft de Belastingdienst de aangiftechecklist voor ondernemers met 6 checks voor het doen van een goede en volledige aangifte.

 Uitstel 

Wie meer tijd nodig heeft voor het indienen van de aangifte, kan vóór 8 mei uitstel aanvragen. De nieuwe deadline om aangifte te doen is dan 1 september. 

Meer informatie: belastingdienst.nl/ondernemers.

 

Gerelateerde artikelen