Belastingdienst genadeloos over opgaaf UBD 2022

De fiscus dreigt met boetes als er de vereiste opgaaf uitblijft.

Even was er de hoop bestond dat de Belastingdienst af zou zien van de verplichting tot opgaaf UBD 2022 (opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden) door inhoudingsplichtigen en anderen voor wie de verplichting tot opgaaf UBD geldt. Maar nee, een opgaaf UBD 2022 moet gewoon worden gedaan, aldus de Belastingdienst. Dit geldt voor btw-verlegd situaties.

De Belastingdienst heeft dit laten weten in een speciaal Becon-overleg van 4 maart over de opgaaf UBD in btw-verlegd situaties. Eind februari was er ook al gedoe over de UBD tussen accountants, fiscalisten en de Belastingdienst. Toen gaf de Belastingdienst aan geen massaal uitstel te verlenen voor de opgaaf UBD 2023 bij btw-verlegd situaties. Wel kan een intermediair uitstel aanvragen voor het aanleveren van de gegevens.

Voor de opgaaf UBD 2022 geldt dat degenen die tot opgaaf verplicht zijn contact moeten opnemen met de inspecteur van het belastingkantoor waar zij onder vallen. Dit voor het maken van maatwerkafspraken en de wijze waarop alsnog de opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. 

De Belastingdienst dreigt wellicht boetes op te leggen als er geen opgaaf UBD 2022 wordt gedaan in btw-verlegd situaties. Neem dus zo snel mogelijk contact met ons op, zo luidt de boodschap van de fiscus. Want dan hebben ondernemers in ieder geval in een zo vroeg mogelijk stadium geïnformeerd over de aanwezigheid van btw-verlegd situaties in hun onderneming.

Er kan ook contact worden opgenomen worden via het emailadres gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl of de BelastingTelefoon (0800-0543).

Gerelateerde artikelen