Fiscus veegt massaal uitstel opgaaf UBD van tafel

De Belastingdienst heeft nog niet alle vragen van accountants en fiscalisten beantwoord.

De Belastingdienst verleent geen massaal uitstel voor de opgaaf UBD (opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden) 2023 bij btw-verlegd situaties. Wel kan een intermediair uitstel aanvragen voor het aanleveren van de gegevens.  Dat heeft de Belastingdienst laten weten in antwoord op vragen van de NBA, SRA, fiscalistenorganisatie RB en NOAB. Die vroegen de fiscus om soepel om te gaan met een verzoek om uitstel voor de opgaaf UBD.

De opgaaf UBD (opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden) is een verplichte aangifte bij de Belastingdienst. Hiermee worden alle bedragen die in een jaar aan derden zijn uitbetaald, gerapporteerd. Dit geldt ook voor situaties met btw-verlegging. Deze opgaaf is belangrijk voor alle ondernemers die in 2023 btw-verlegd hebben toegepast. Dit zijn ondernemers die btw over hun prestaties afdragen aan hun afnemers in plaats van aan de Belastingdienst. Naar schatting zijn er zo'n 250.000 bedrijven die in 2023 met btw-verlegging te maken hebben. De totale waarde van de uitbetaalde bedragen die met deze opgaaf gemoeid zijn, is waarschijnlijk miljoenen euro's.

Uitstel

Intermediairs kunnen uitstel aanvragen voor het aanleveren van de gegevens. Dit uitstel is maximaal 6 maanden.Accountants of fiscalisten die uitstel van de opgaaf voor hun klanten willen aanvragen, moeten de reden van het verzoek schriftelijk toelichten, aldus een nadere toelichting van de Belastingdienst. 

Accountants en uiste

De fiscus heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag hoe belastinginspecteurs omgaan met situaties waarin in 2023 geen opgaaf UBD 2022 is gedaan bij btw-verlegd situaties. De opgaaf UBD 2023 kan van invloed zijn op de controle door registeraccountants. Accountants zullen controleren of de opgaaf correct is ingevuld en of de juiste bedragen zijn gerapporteerd.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

Gerelateerde artikelen