‘Belastingdienst frustreert transformatie van kantoren in woningen niet’

De uitvoering van bestaande wet- en regelgeving en beleid door de Belastingdienst frustreert de transformatie van kantoren in woningen niet. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar berichtte het FD dat de fiscus de transformatie van kantoren in wooneenheden zou frustreren. Dit zou gebeuren doordat inspecteurs op eigen gezag afwijken van het beleid van Wiebes op het gebied van de btw. Daarnaast werd in het artikel aangegeven dat discussies plaatsvinden over de vraag of het ombouwen van een bestaand gebouw een nieuwe zaak betreft die leidt tot btw-plicht.

Wiebes laat weten dat er inmiddels overleg met de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers heeft plaatsgevonden. Uit dit overleg volgt volgens de staatssecretaris dat de uitvoering van bestaande wet- en regelgeving en beleid door de Belastingdienst de transformatie van kantoren in woningen niet frustreert.

“Inmiddels is gebleken dat inspecteurs niet afwijken van mijn beleid op het gebied van de btw,” aldus Wiebes. “Dit beleid betreft paragraaf 4.2. van mijn besluit van 19 september 2013, nr. BLKB2013/1686M, Stcrt. 2013, 26851, over koop-/aannemingsovereenkomsten. Wel heb ik de bouwvereniging NVB aangegeven dat ik graag bereid ben om met de bouwsector te inventariseren en te beoordelen of het mogelijk is om praktische richtlijnen over duidelijke situaties van ‘vernieuwbouw’ vast te stellen, die dan eventueel in beleid zullen worden gepubliceerd. Het gaat hierbij om situaties waarbij moet worden beoordeeld of een verbouwing van een kantoorgebouw voor de btw-heffing leidt tot een nieuw vervaardigd (in wezen nieuw) gebouw of tot een minder ingrijpende verbouwing. Deze beoordeling is in de praktijk moeilijk en fiscaal/financieel van groot belang. De levering van een nieuw vervaardigd gebouw is namelijk belast met btw en vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De levering van een oud en gebruikt gebouw dat minder ingrijpend verbouwd wordt, is vrijgesteld van btw en belast met overdrachtsbelasting. De btw op de verbouwingskosten is in dat laatste geval niet aftrekbaar.”

• Reactie Wiebes op het bericht ‘Fiscus frustreert transformatie van kantoren tot wooneenheden’

Lees ook:

 ‘Belastingdienst maakt kantoortransformaties lastiger dan nodig’

Gerelateerde artikelen