Baker Tilly waarschuwt voor concernregeling WKR

De concernregeling kan duizenden euro’s aan vrije fiscale ruimte kosten.

Accountant- en advieskantoor Baker Tilly waarschuwt ondernemers niet te snel naar het instrument van de concernregeling voor de Werkkostenregeling (WKR te grijpen. Ogenschijnlijk heeft deze regeling fiscale voordelen voor een ondernemer. Maar die kan ook nadelig uitvallen, aldus Baker Tilly.

  • Baker Tilly waarschuwt ondernemers voor valkuilen in concernregeling Werkkostenregeling (WKR).

  • Concernregeling biedt fiscale voordelen, maar Baker Tilly benadrukt risico op 80% eindheffing.

  • Baker Tilly adviseert voorzichtigheid bij gebruik concernregeling; rekenvoorbeeld toont potentieel verlies vrije ruimte.

Een werkgever met meerdere BV’s mag de concernregeling om de vrije ruimte van alle BV’s bij elkaar optellen. Alleen als het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen hoger is dan de vrije ruimte van alle BV’s samen, betaalt de ondernemer 80 procent eindheffing over het meerdere. In 2024 bedraagt de vrije ruimte over de eerste 400.000 van de loonsom 1,92 procent. Over het meerdere van de loonsom bedraagt deze 1,18 procent.

Vrije ruimte heeft voordelen (maar komt zelden voor) … 

Het voordeel van de vrije ruimte is dat een ondernemer het onbenutte deel van de vrije ruimte van de ene BV mag gebruiken voor de andere BV, als deze over de vrije ruimte heengaat, zo legt Baker Tilly uit. Het voordeel hiervan is dat het niet gauw gebeurt dat een ondernemer onbenutte vrije ruimte overhoudt. 

… maar er zijn ook nadelen

Een nadeel is dat de vrije ruimte van alle BV’s samen gebaseerd wordt op de totale loonsom. “Dit betekent dat je één keer profiteert van de 1,92 procent vrije ruimte over de eerste 400.000 euro van je loonsom”, zo klinkt de waarschuwing van Baker Tilly. Het is dus zeker niet altijd voordelig de concernregeling te gebruiken.”

In een rekenvoorbeeld toont Baker Tilly aan dat bij drie BV’s met een loonsom van elk zes ton, de concernregeling leidt tot bijna zesduizend euro minder vrije ruimte. Pas in 2025 hoeven werkgevers te beslissen hoe ze hun werkkosten per BV fiscaal willen regelen.


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen