App Store-prijzen gaan nog deze week omhoog

Apple zou donderdag de prijzen van apps verhogen om te voldoen aan nieuwe btw-regels en ter correctie van de eurokoers. Dit meldt de techsite Bright.nl.

Apple meldt volgens Bright aan ontwikkelaars dat de prijzen omhoog gaan, waarschijnlijk later vandaag.

Een van de redenen is een verplichte btw-verhoging, die Apple een week te laat invoert. Per 1 januari gelden voor ‘elektronische diensten’ de btw-tarieven van het land van de klant, en niet meer die van het land van de leverancier. Daardoor kan de App Store niet meer overal de 15% btw van Luxemburg rekenen.

In ons land wordt dit 21%. Een app die nu 0,89 euro kost zou dan 0,93 euro gaan kosten. Maar mogelijk gaan de prijzen nog verder omhoog vanwege de dalende euro-wisselkoers, en om uit te komen op ‘mooiere’ getallen. En omdat Apple een voorkeur lijkt te hebben voor prijzen die op een 9 eindigen, is het meest waarschijnlijk dat Apple voor een prijsniveau vanaf €0,99 gaat kiezen.

In 2012 verhoogde Apple de app-prijzen ook al vanwege de wisselkoers. Bij Google’s Play Store verschillen de prijzen al langer per land en zijn de prijspunten ook minder vast dan bij Apple. Onlangs voerde Apple vanwege Europese regels ook in dat apps binnen 14 dagen zijn te ruilen.

Gerelateerde artikelen