Alweer geblunder Belastingdienst met opleggen aanslag box 3

Definitieve aanslag te vroeg verstuurd, fiscus gaat het weer rechtzetten.

De Belastingdienst is te voortvarend geweest met het opleggen van  aanslagen IB/PVV 2021, met daarin ook de vaststelling van heffing in box 3. Dit ondanks het feit dat het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) nog niet gereed is. Dat de definitieve aanslagen 2021 nu toch verstuurd worden, is volgens de Belastingdienst in verband met de driejaarstermijn waarin de fiscus verplicht is om een definitieve aanslag op te leggen.

  • De definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2021 zijn te vroeg verstuurd
  • Dit jaar loopt de driejaarstermijn namelijk nog niet af voor een definitieve aanslag
  • Klopt het werkelijk behaald rendement voor box 3 niet, wacht dan op het OWR-formulier
  • Dat is echter pas gereed over een jaar

Maar inmiddels is duidelijk dat de Belastingdienst de eigen agenda niet goed heeft nagekeken. Er is een onjuist verjaringsmoment toegepast. De termijn waarbinnen de definitieve aanslag 2021 moet worden opgelegd, verloopt nog niet eind 2024. Mensen die de aanslag toch hebben gekregen, krijgen een brief van de Belastingdienst met tekst en uitleg.

In de definitieve aanslagen IB/PVV 2021 is nog geen rekening gehouden met de recente box 3-arresten van de Hoge Raad. De gevolgen van dat arrest worden nog bestudeerd.

Het kan zijn dat de berekende box 3-belasting over 2021 daarom nog te hoog is. Zodra het formulier OWR (Opgaaf Werkelijk Rendement) gereed is, krijgen belastingplichtigen om wie het gaat die toegestuurd. De verwachting is dat dit in de zomer van 2025 pas plaatsvindt.

Half oktober krijgen belastingplichtigen instructies over de vervolgstappen en hoe zij het formulier kunnen gebruiken zodra het beschikbaar is.

Checklist voor werkelijk rendement box 3

Gerelateerde artikelen