AFM-onderzoek kwaliteit overige OOB-accountantsorganisaties voorlopig stilgelegd

De AFM heeft het onderzoek naar de kwaliteit van de wettelijke controles door de vijf OOB-accountantsorganisaties die niet tot de Big Four behoren (Mazars, Grant Thornton, Baker Tilly Berk en Accon AVM) voorlopig stilgelegd. Naar verwachting wordt het onderzoek in 2016 voortgezet.

Tot dit uitstel is besloten omdat er onder andere prioriteit is gegeven aan het onderzoek naar de invoering van verbetermaatregelen door de negen OOB-accountantskantoren. De eerste AFM-rapportage daarover wordt donderdag gepubliceerd. Ook is er veel tijd gaan zitten in joint inspections met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB bij Big Four kantoren en in het afronden van andere lopende onderzoeken, zo laat AFM-woordvoerder Marcel Proos weten.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat in 2015 ook de kwaliteit van de wettelijke controles bij de vijf overige OOB-accountantsorganisaties onder de loep genomen zou worden door een 1-meting uit te voeren. De AFM wil hiermee inzicht krijgen in de mate waarin de maatregelen en veranderplannen van deze accountantsorganisaties o.a. naar aanleiding van de 0-meting in 2011/2012 effect hebben gehad op de kwaliteit van de accountantscontroles.

Het een en ander had dit jaar moeten leiden tot vertrouwelijke instellingsrapporten en eventueel handhavingsmaatregelen. De uitvoering van dit onderzoek heeft dus vertraging opgelopen en wordt in 2016 voortgezet. Het blijft de bedoeling dat er volgend jaar ook een publiek onderzoeksrapport over de kwaliteit van de overige OOB-accountantsorganisaties verschijnt.

Gerelateerde artikelen