AFM waarschuwt financieel dienstverleners met een eenmanszaak

De AFM adviseert financiële dienstverleners met een eenmanszaak om zich goed te laten informeren voordat zij besluiten om hun eenmanszaak een andere rechtsvorm te geven. Volgens de AFM geven boekhouders regelmatig slechte adviezen over de keuze van de rechtsvorm. 

Financieel dienstverleners met een eenmanszaak kunnen fiscaal beter af zijn met bijvoorbeeld een VOF waar hun relationele partner betrokken wordt. Maar in de meeste gevallen geeft de AFM daar geen toestemming voor.

De Wft schrijft voor dat in een vennootschap onder firma de partner wordt aangemerkt als dagelijks beleidsbepaler. Dat betekent dat deze partner moet worden getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid. “De kans is echter klein dat de partner door de geschiktheidstoets komt, omdat deze vaak alleen op papier bij de vof betrokken is en niets te maken heeft met de financiële sector”, schrijft de toezichthouder.

De AFM zal in die gevallen geen nieuwe vergunning geven aan de nieuwe rechtsvorm. Als de aanvraag wordt afgekeurd en alles moet worden teruggedraaid, kan dat de ondernemer volgens de AFM enkele duizenden euro’s kosten. De AFM stuurt de waarschuwing juist nu, omdat de foute adviezen van de boekhouders vooral in het najaar zouden worden gegeven.

Gerelateerde artikelen