AFM: verklaring gevolgen COVID-19 voor verslaglegging

De European Securities and Markets Authority (ESMA) en de Committee of European Audit Oversight Bodies (CEAOB) hebben verklaringen uitgebracht over financiële verslaglegging en de accountantscontrole in het licht van de COVID-19-uitbraak.

Berekening voorziening verwachte kredietverliezen
Na overleg in ESMA-verband hebben de Europese financiële toezichthouders een gezamenlijke verklaring uitgebracht over de gevolgen van de COVID-19-uitbraak voor de berekening van de voorziening voor verwachte kredietverliezen (expected credit losses). De bepalingen staan in de verslaggevingsregels van IFRS 9.

CEAOB benadrukt belang kwaliteit van accountantscontrole
In CEAOB-verband benadrukken de Europese toezichthouders dat het voor de kwaliteit van accountantscontroles van groot belang is dat er blijvende aandacht is voor de continuïteit, gebeurtenissen na balansdatum en communicatie na de COVID-19 uitbraak.

Verklaringen CEAOB en ESMA:
–    Statement CEAOB
–    Statement ESMA

AFM volgt ontwikkelingen nauwlettend
De AFM volgt de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in het belang van stabiele en ordelijke financiële markten. De AFM werkt daarbij samen met toezichthouders in binnen- en buitenland en staat in direct contact met handels- en marktpartijen.

Gerelateerde artikelen