AFM sleept Deloitte voor de tuchtrechter

In april start de tuchtzaak tegen de controlerend accountant van Steinhoff.

Toezichthouder AFM sleept naar aanleiding van het boekhoudschandaal bij woonwarenhuis Steinhoff een voormalige accountant van Deloitte voor de tuchtrechter. Dat meldt het FD vandaag. In april behandelt de Tuchtkamer de aanklacht. 

Tegenover het FD heeft de AFM de aanklacht bevestigd. Het onderzoek naar deze kwestie loopt sinds 2017, nadat er geruchten opdoken in internationale media over boekhoudkundige onregelmatigheden bij Steinhoff. Deloitte was de controlerend accountant van Steinhoff, een Zuid-Afrikaans bedrijf dat in Nederland is gevestigd en een beursnotering heeft in Duitsland. Nadat het geknoei in de boeken bekend werd, ging beurskoers van het meubelbedrijf met meer dan tachtig procent onderuit. Later liep het verlies op tot 95 procent. 

De AFM opende een onderzoek naar de kwestie. Bestuurders bleken voor ruim zes miljard euro te hebben gefraudeerd. De Nederlandse registeraccountant van Deloitte had over het boekjaar 2015/2016 een goedkeurende verklaring afgegeven. Namens en aandeelhouders diende de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een claim in tegen Deloitte en bestuurders van Steinhoff. Vorig najaar schikte de VEB met Deloitte.

In Steinhoffs jaarverslag over 2020 staat dat er met Deloitte overeenstemming is bereikt over een schikking, zo valt te lezen het jaarverslag van het meubelbedrijf. Over de aard en inhoud daarvan is echter niets bekendgemaakt.

De AFM wil inhoudelijk niet reageren op de tuchtklacht. “De zitting is openbaar”, zo tekende FD de reactie op. “Dat is de plek en het moment waarop wij duidelijk maken waarom de tuchtklacht is ingediend.” Van Deloitte komt geen reactie. De desbetreffende accountant is al een paar jaar weg bij de organisatie. 

 

 

Gerelateerde artikelen