Kwaliteit bij overige OOB-accountantsorganisaties wisselend

De kwaliteitsslag bij de ‘overige OOB-accountantsorganisaties’, dit zijn de partijen direct na de Big 4, laat grote verschillen zien.

Dat meldt de AFM (Autoriteit Financiële Markten) in een rapport. De toezichthouder heeft daarvoor gekeken naar de mate waarin een cultuur van kwaliteit centraal staat (verandertraject), hoe het proces van continue verbetering plaatsvindt (kwaliteitscirkel) en hoe de kwaliteitswaarborgen zijn verankerd en toegepast. De kwaliteitswaarborgen hebben de tekortkomingen in een aantal onderzochte wettelijke controles niet voorkomen of gedetecteerd. 

De AFM heeft over de periode 2017-2018 onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin Accon, BDO, Baker Tilly (BT), Grant Thornton (GT) en Mazars, hun cultuur en organisatie op orde hebben om de kwaliteit van hun wettelijke controles duurzaam te kunnen borgen. 

Van deze vijf partijen hebben er drie – Baker Tilly, Accon en Grant Thornton – inmiddels aangegeven hun OOB-vergunning te gaan inleveren. 

Verschil in kwaliteitsslag
Alle partijen zijn bezig met hun kwaliteitsslag, zo blijkt uit het onderzoek. De AFM is positief over de kwaliteitsslag bij BDO en licht positief over Mazars. AFM heeft de meeste zorgen over de kwaliteitsslag bij BT en in mindere mate zorgen over Accon. Per accountantsorganisatie is ook van een aantal wettelijke controles de kwaliteit onderzocht. Twaalf van de veertien onderzochte wettelijke controles zijn gekwalificeerd als ‘onvoldoende’. De kwaliteitsslag zal dus nog gerealiseerd moeten worden in de kwaliteit van de wettelijke controles.

Intensivering toezicht
Het toezicht op deze vijf accountantsorganisaties is geïntensiveerd omdat ze niet goed presteerden in het vorige onderzoek, waarover de AFM in juni 2017 heeft gepubliceerd. Ze beschikten in de onderzoeksperiode over een OOB-vergunning. De reikwijdte van het onderzoek bij GT is beperkt tot de kwaliteitswaarborgen en enkele wettelijke controles. GT kondigde de omzetting aan van haar OOB-vergunning naar een reguliere vergunning, terwijl het onderzoek deels nog niet was gestart. 

Maatschappelijk belang
Samen hebben de onderzochte accountantsorganisaties in 2018 een marktaandeel van 16 procent (3.231) van alle wettelijke controles en 14 procent (122) in de OOB-markt. OOB-accountantsorganisaties voeren zowel de wettelijke controles uit bij Organisaties van Openbaar Belang (OOB), zoals beursgenoteerde ondernemingen en verzekeraars, als bij andere ondernemingen. 

Kwaliteitsslag heeft impuls nodig
Gerben Everts, bestuurder van de AFM: “Met de conclusies en bevindingen uit het onderzoek krijgen beleggers en andere belanghebbenden beter inzicht in hoe de onderzochte accountantsorganisaties zich op het gebied van kwaliteit tot elkaar verhouden en wat de verschillen zijn in de kwaliteitsslag. Ook kunnen accountantsorganisaties met de good practices de benodigde kwaliteitsslag een verdere impuls geven.”

Gerelateerde artikelen