AFM en accountants: wat schrijven de media?

Het AFM-onderzoek naar de maatregelen die accountantskantoren doorvoeren om de kwaliteit van de wettelijke accountantscontroles te verhogen, zorgde vandaag voor ruime berichtgeving in kranten en op websites. Hieronder een korte bloemlezing.

Volgens het FD is de AFM ‘positief gestemd’ over de verbetermaatregelen die accountantskantoren hebben doorgevoerd. De krant sprak met AFM-bestuurder Gerben Everts die constateert dat de basis er is: ‘Het beton moet nog wat uitharden, maar het fundament ligt er.’ In dezelfde krant laat Everts zich trouwens kritisch uit over Deloitte rond het al of niet aanstellen van een nieuwe accountant voor de controle van de eigen jaarrekening. ‘Verdient geen schoonheidsprijs,’ aldus de AFM-topman.

Everts komt ook aan het woord in De Telegraaf. Accountantsorganisaties moeten volgens hem ophouden met het verstrekken van fiscale adviezen die op gespannen voet staan met de wet. Hij reageert daarmee op de onthulling van die krant dat de fiscus Deloitte en EY mogelijk aansprakelijk stelt voor potentiële miljoenenschade van de door hun adviseurs bedachte ’omzeilregeling’ voor superjachten. ‘Als je een nieuwe cultuur binnen de accountancy wenst, moet je ook ophouden met het kat-en-muisspel met de fiscus. Je moet niet de slimste willen zijn op fiscaal terrein’, zegt Everts. De Telegraaf visualiseert het AFM-onderzoek trouwens als een soort fishing-expeditie en komt tot de slotsom dat de Big Four zijn komen bovendrijven.

In de NRC is Everts openhartig over het feit dat de AFM zich vorig jaar zorgen maakte of KPMG wel zou overleven na een reeks schandalen. KPMG had vorig jaar ‘echt problemen qua continuïteit,’ zo stelt Everts. Een van de redenen dat KPMG het toch heeft gered, is volgens Everts de benoeming van Jan Hommen als topman. ‘Dat heeft heel goed gewerkt’.

Volgens de Volkskrant zijn de uitslagen vooral een opsteker voor KMPG, dat uit de bus komt als het beste kantoor. De firma werd afgelopen jaren het symbool van alles wat er mis is in het accountantsvak. 

Website 925.nl komt tot de conclusie dat Gerben Everts accountants knuffelt en dat hij zélfs ‘lievv’ is voor Deloitte. Volgens de columniste van de site is Everts ‘wel zeer mild’. ‘Of heeft een cursus recht-lullen-wat-krom-is gevolgd.’

De NOS kopt ‘Accountants beteren hun leven’ en constateert dat de toezichthouder prima rapportcijfers uitdeelt aan de vier grote kantoren. De waardering van Accon avm valt een stuk beroerder uit. 

RTL Nieuws vliegt het onderwerp vanuit een totaal andere invalshoek aan: ‘AFM: bedrijfscultuur accountants moet verder verbeteren’. Volgens RTL is de AFM van mening dat er nog werk aan de winkel is voor grote accountantbedrijven en dat bij bijna alle kantoren de bedrijfscultuur verder moet verbeteren.

Gerelateerde artikelen