Administratief medewerker krijgt voorwaardelijke straf voor diefstal 3 ton

In totaal zeker tweehonderd keer stortte ze zo geld van haar werkgever op haar eigen rekening

Een administratief medewerker heeft een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar gekregen voor diefstal van haar werkgever. De 55-jarige Groningse stal in enkele jaren tijd 3 ton van evementenorganisator Martiniplaza.

De zaak: Administratief medewerker verduisterde 3 ton van haar werkgever

Na afloop van iedere werkdag liep Maria L. langs de tabakszaak bij haar woning. Daar deed ze elke keer een contante storting. In totaal zeker tweehonderd keer stortte ze zo geld van haar werkgever op haar eigen rekening. Het bedrog was niemand bij Martiniplaza opgevallen. Ze had onder meer de verantwoordelijkheid over de kasstroom van het bedrijf dat jaarlijks miljoenen omzet. ,,Ik kreeg geld om te tellen en dat was niet voorgeteld. Er was ook geen uitdraai van ofzo. Voor mij was het makkelijk een ander bedrag in te vullen dan de werkelijkheid'', zei ze op de zitting twee weken terug in de rechtbank in Zwolle. 

Ze kreeg het geld en de lijsten van de barmedewerkers. Ze telde het geld en vulde de voorraadlijst van de dranken in. Nadat zij bedragen in een Excel-sheet had ingevuld, gooide ze de lijsten van de barmedewerkers weg. Ook hier correspondeerde de hoeveelheid contant geld netjes met wat zij had ingevuld. Alleen dat was altijd een lager bedrag dan er werkelijk in kas was.

Het geld ging voornamelijk op aan haar gokverslaving. Het was uiteindelijk de bank die met een vragenlijst bij haar aan de bel trok. De zeker tweehonderd contante stortingen vielen op. Ze biechtte de verduistering op bij haar chef en werd op staande voet ontslagen. 

Martiniplaza dacht aanvankelijk 15.000 euro kwijt te zijn. De FIOD kwam er na onderzoek achter dat het drie ton was. L. heeft alles bekend en is al begonnen met terugbetalen. De rechtbank legde haar naast de voorwaardelijke celstraf ook de maximale werkstraf van 240 uur op. Daarnaast moet ze Martiniplaza nog 277.000 euro terugbetalen. Tegen de vrouw was anderhalf jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

Gerelateerde artikelen