Accountantsorganisaties VS eisen kortere beroepsopleiding

Amerikaanse kantoren in paniek vanwege vergrijzing en lage aanwas.

In de VS proberen accountantsorganisaties de opleidingseisen voor accountants omlaag te schroeven. Vooral regionale en lokale kantoren dringen erop aan om de opleiding korter te maken. In de VS moeten accountants een opleiding van vier jaren volgen, plus nog een vijfde jaar extra. Dat komt neer op in totaal 150 uren studie. 

Er is voorgesteld om de wet zodanig aan te passen dat starters in het vak al aan de slag kunnen als accountant als ze 120 uur studie hebben gevolgd. Dispensatie zou mogelijk moeten zijn als studenten extra werkervaring opdoen of beroepscursussen hebben gevolgd en slagen voor het examen voor accountant. 

Maar accountantsorganisaties in de VS eisen alternatieven, omdat ze dringend om personeel verlegen zitten, een gevolg van vergrijzing in het vak en onvoldoende aanwas via de opleidingen. Een kortere opleiding betekent dat accountants eerder instromen. 

De toezichthouder op de Amerikaanse accountancy, het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) is bezorgd over de revolte van de kantoren. Ze waarschuwt dat er getornd wordt aan een systeem dat accountants in het hele land hun praktijk laat uitoefenen.

Maar ook de grote accountantskantoren uiten openlijk hun twijfel over het bestaande opleidingssysteem. Onder druk van de Big Four heeft de AICPA ermee ingestemd om de onderwijsvereisten op de agenda te zetten van een taskforce die onderzoekt hoe het tekort aan talent kan worden opgelost. Volgend jaar komt de taskforce met aanbevelingen.
 

Gerelateerde artikelen