Accountantsorganisatie Manifesto stopt ermee

Accountantsorganisatie heeft de stekker uit het stopcontact getrokken. De organisatie meldde dit op LinkedIn. De exacte aanleiding blijft ietwat vaag. De organisatie suggereert dat het gebrek aan accountants die wilde meedoen het bedrijf parten speelde. Het bedrijf had vestigingen in Amsterdam en Breda.

Ook zou oprichter Erik Friedeberg uit de running zijn (geweest), wat leidde tot onderbezetting. Een doorstart of aansluiting bij een ander kantoor zijn niet mogelijk, aldus Manifesto.

Bij de oprichting zes jaar geleden claimde Manifesto een “een nieuw type accountant voor MKB-ondernemers te zijn”. De organisatie telde drie partners annex oprichters, met Monique Piet als enige accountant. 

De rechtsvorm was een coöperatie waar de klanten lid van konden worden. Minimaal eens per kwartaal zouden ze een gesprek voeren met Manifesto. De organisatie zei zich bovenal coach te voelen.

“Manifesto is twee jaar geleden opgericht uit frustratie”, schreef de organisatie er zelf over. “Omdat accountants maar niet willen veranderen. Niet willen vernieuwen. Niet verder dan cijfertjes denken. Niet empathisch zijn. Niet begrijpen waar ondernemers behoefte aan hebben of hoe je hen kunt helpen om succesvol te worden.”

Op LinkedIn legt de organisatie de teloorgang als volgt uit:

“Meer dan zes jaar lang is het af en toe erg moeilijk gebleken de juiste accountants – met eenzelfde filosofie als Manifesto – tot ons te binden. Het ging niet altijd zonder slag of stoot.”

“Het laatste jaar hadden we grootse plannen op de planning staan, maar ook toen lukte het niet een (of meerdere) volwaardig(e) accountant(s), met meer dan normale belangstelling voor de betekeniseconomie, te vinden.”

“Als tweede hebben we, door onder andere een persoonlijk ongeval van oprichter Erik Friedeberg, niet voldoende handen ter beschikking om onze leden de aandacht te geven die zij verdienen. Dit is het moment waarop Manifesto stopt.”
“We willen ons altijd voor 100% inzetten om de accountant en personal coach van de betekeniseconomie te zijn. Daar hebben wij zelf zo onze missie en visie over. Helaas moeten wij concluderen dat wij deze missie en visie niet meer volwaardig kunnen uitvoeren.”

“We hebben meerdere opties (zoals een doorstart of een samenwerking met een ander kantoor) in overweging genomen. Maar geen van allen blijkt een passende te zijn voor de Manifesto gedachte.”

“We wensen dat het gedachtengoed toch nog een manier vindt om voortgezet te worden en te mogen gaan bloeien, maar wellicht in een andere vorm. Er zijn vele zaadjes geplant waarvan meerdere best stevig geworteld. Maar tot bloei komen in de huidige vorm lukt nu niet.”
 

 

Gerelateerde artikelen