‘Accountantskantoor als coöperatie biedt mogelijkheid tot uitfaseren goodwill model’

Het opzetten van een accountantskantoor als coöperatie biedt de mogelijkheid tot uitfasering van het goodwill model. Dat zegt Rabobank in een tussentijdse thema-update van de zakelijke dienstverlening. De bank geeft daarin onder meer commentaar op de opening van de eerste vestiging van accountantskantoor Manifesto in Amsterdam.

Manifesto is een coöperatie waar de leden de klanten zijn. De financiën voor dit initiatief werden verkregen via crowdfunding.

Volgens de Rabobank past dit initiatief goed binnen twee ontwikkelingen in de accountancybranche. ‘Ten eerste biedt het opzetten van een coöperatie de mogelijkheid tot uitfasering van het goodwill model. Uitfasering is een maatregel die voortkomt vanuit de voorstellen van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep. Ten tweede geeft het opzetten van een coöperatie waar de leiding van het kantoor bij de klanten ligt directe invulling aan de maatschappelijke discussie over de rol van de accountant. Binnen dit model wordt het voor de opdrachtgevers van Manifesto mogelijk om de (strategische) richtingen te bepalen en in te zetten op de juiste dienstverlening richting klanten. Interessant wordt het om te zien hoe men omgaat met de onafhankelijkheidsrol van de accountant,’ aldus de bank.

Gerelateerde artikelen