Accountants vrezen uitstel WTA na val kabinet

Op eigen houtje wil de NBA doorgaan met hervorming van de sector.

De NBA betreurt het dat belangrijke maatschappelijke vraagstukken waarschijnlijk langer op een oplossing moeten wachten nu het kabinet gevallen is. “De NBA dringt erop aan dat de val van het kabinet niet leidt tot uitstel van de parlementaire behandeling van de WTA”, schrijft de NBA in een verklaring over de kabinetsval. De beroepsvereniging roept het parlement op de behandeling van dit wetsonderwerp niet controversieel te verklaren.

Volgens de beroepsvereniging is de kwaliteit van de accountancy sterk verbeterd de laatste jaren, met name door de inzet van de kwartiermakers. Maar voor verdere stappen is samenwerking met de politiek nodig, stelt de NBA verder. 

De vereniging wijst erop dat politiek Den Haag de afgelopen jaren meermaals een beroep op de sector heeft gedaan voor ondersteuning bij ingrijpende maatregelen, zoals bijvoorbeeld de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de huidige energieregelingen.

Ook de verdere aanpassing van de corporate governance code verdraagt geen uitstel, vervolgt de NBA. “Wij gaan er vanuit dat maatschappelijke partijen betrokken bij de aanpassing van de Nederlandse Corporate Governance code met een Verklaring Omtrent Risiciobeheersing samen met de NBA hun verantwoordelijkheid blijven nemen om dat proces succesvol af te ronden”, zegt de organisatie.

De NBA belooft op eigen houtje verder te werken aan verbetering van de accountancy, bijvoorbeeld door het opstellen van een nieuw beroepsprofiel. Verder wijst de beroepsorganiatie op iimplementatie van de International Standard on Quality Management (ISQM) en de rol van accountant bij de invoering van de Corporate Sustainabilty Reporting Directive (CSRD).
 

 

Gerelateerde artikelen