Accountants UK werden 75 procent duurder in vijf jaar

Hogere rekeningen door gebrekkige concurrentie en hogere controle-eisen.

De rekening van de accountant is voor bedrijven met een beursnotering in Londen is in vijf jaar 75 procent hoger geworden. Dit door gebrek aan concurrentie op de Britse accountantsmarkt, waar de Big Four bijna alle beursgenoteerde bedrijven controleert. 

De gemiddelde kosten van een boekencontrole voor een beursgenoteerd bedrijf in Groot-Brittannië zijn gestegen van 397.000 in 2017-2018 naar 694.000 in 2022-2023 pond. Bedrijven met een notering aan de London Stock Exchange stegen in vijf jaar van 733.000 naar 1,28 miljoen pond.

Ook maatregelen van de Britse overheid om de controlekwaliteit te verhogen droegen bij aan de hogere rekening van de accountant. Dit blijkt uit onderzoek van de Quoted Companies Alliance, die kleine en middelgrote bedrijven vertegenwoordigt. Het onderzoek wijst ook op inspanningen van de accountantskantoren om hun winstgevendheid te vergroten. 

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

“Dit is een mislukking van de concurrentie, het is verre van in het algemeen belang “ aldus James Ashton, CEO van QCA. In Engeland controleren de Big Four de boeken van 98 bedrijven in de blue-chip FTSE 100 en 84 procent van de mid-cap FTSE 250.

Het vergroten van de concurrentie in de accountancy is een belangrijk onderdeel van de plannen van de Britse regering. Dit mede onder druk van schandalen bij een reeks failliete beursbedrijven. In veel van die gevallen had de accountant de boeken goedgekeurd terwijl de desbetreffende bedrijven al in grote financiële problemen verkeerden, zonder alarm te slaan. 

Lees ook: Toezichthouder UK gaat vrede sluiten met de Big Four

Gerelateerde artikelen