Accountants sturen verlanglijstje naar informateur Plasterk

NBA vraagt geld vanwege uitbreiding van de publieke taken.

De NBA vraagt in een brief aan informateur Ronald Plasterk aandacht voor een aantal actuele kwesties binnen het accountantsberoep. Allereerst wil de NBA dat het nieuw te formeren kabinet kijkt of regels, wetten, subsidieregelingen en protocollen wel proportioneel en uitvoerbaar zijn. Accountants zien de de regeldruk en administratieve lasten toenemen, aldus de beroepsorganisatie. 

De NBA dringt verder aan op betere handhaving van de deponeringsplicht, een effectieve keten ook in het kader van de criminaliteitsbestrijding en het komen tot een verklaring omtrent de levensvatbaarheid van een organisatie.

Het derde punt op de verlanglijst is de wens om online deelname aan de ledenvergadering mogelijk te maken, inclusief de mogelijkheid om zo het woord te voeren en te kunnen stemmen. Als publiekrechtelijke beroepsorganisatie mag de NBA daar nu niet zelf over beslissen.

Verder vraagt de NBA in aandacht voor De beroepsorganisatie wil met de overheid in gesprek over de komst van een zogenaamde stelselverantwoordelijke. Die moet helpen om de sector verder aan te passen na aanpassing van het onderwijs en het beroepsprofiel.

Ook wil de NBA geld zien van de overheid zodra er na invoering van de wijzigingswet nieuwe taken worden toegewezen aan de beroepsorganisatie. Het gaat om aanwijzingsbevoegdheid, de vaststelling, rapportage en publicatie van de audit quality indicators (AQI’s). Daarnaast staat er een aantal aanbevelingen in het rapport van de kwartiermakers die de NBA raken, zoals het oprichten van een pool van forensisch experts. Daarvoor is ook andere financiering nodig dan alleen contributie van de leden.

 

Gerelateerde artikelen