Accountants: stel Belastingdienst niet in gebreke om box 3

De fiscus behandelt bezwaarschriften niet binnen de wettelijke termijn.

Accountants roepen hun klanten op om de Belastingdienst niet in gebreke te stellen voor het overschrijden van de wettelijke termijn waarin een bezwaarschrift wordt behandeld. Als wel een ingebrekestelling ontvangen wordt, zal de Belastingdienst het bezwaar afwijzen.

Dat is één van de uitkomsten van het overleg tussen belangen- en koepelorganisaties en het ministerie van Financiën rondom de bezwaarprocedures box 3. Namens de accountants en fiscalisten zijn NBA, NOAB, NOB, RB en SRA betrokken bij dit overleg.

De Belastingdienst legt vooralsnog geen definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2021 en 2022 op bij aanslagen met box 3 inkomen, als niet volledig sprake is van banktegoeden.

Zonder definitieve aanslag is er voor belastingplichtigen geen noodzaak om bezwaar aan te tekenen. De definitieve aanslagen worden opgelegd nadat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan in de lopende procedures. 

Door deze werkwijze kan het aantal bezwaarschriften worden beperkt, waardoor veel druk bij de belastingplichtigen, fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst wordt weggenomen.

Dit geldt alleen voor de belastingjaren 2021 en 2022. De definitieve aanslagen tot en met 2020 worden op de gebruikelijke wijze opgelegd. Daartegen kan het aantekenen van bezwaar zinvol zijn.

Voorlopige aanslagen voor 2021 en 2022 zullen wel opgelegd worden. Het indienen van een verzoek om herziening van het box 3-inkomen in een voorlopige aanslag leidt nu niet tot aanpassing. Belastingplichtigen die toch een definitieve aanslag 2021 of 2022 ontvangen, moeten wel tijdig een bezwaarschrift indienen om hun rechten veilig te stellen.

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]
 

Gerelateerde artikelen