Accountants oppervlakkig bij risicoanalyse tegen fraude

Onvoldoende besef van frauderisico in de omzetverantwoording.

Accountants doen te vaak een oppervlakkige risicoanalyse om fraude te kunnen signaleren in financiële stukken. Daardoor is de kans groot dat fraude in boekhouding over het hoofd wordt gezien. Accountants moeten dan ook scherper zijn.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van onderzoek. Accountants maken een frauderisicoanalyse voordat zij boekhouding controleren. Daardoor wordt duidelijk waar tijdens een controle, die wettelijk verplicht is, extra opgelet moet worden. 

Een van de bevindingen uit het AFM-onderzoek is dat accountants vaak het frauderisico in de omzetverantwoording onvoldoende beseffen. Ook maken zij het risico dat het management van een onderneming fraude pleegt niet specifiek in hun analyse.

"Een wettelijke controle krijgt een valse start wanneer de frauderisicoanalyse die hieraan voorafgaat oppervlakkig wordt uitgevoerd", legt AFM-bestuurslid Hanzo van Beusekom uit. Hij is verantwoordelijk voor het toezicht op accountantsorganisaties. "Het is beter om dit nu preventief te verbeteren, dan om straks te maken te krijgen met een uitslaande brand." De AFM zegt in 2024 opnieuw onderzoek te gaan doen naar hoe accountantsorganisaties omgaan met fraude.

Wel merkt de AFM dat accountants alle stappen doorlopen die nodig zijn, maar de diepgang ontbreekt. "Ook wordt regelmatig beredeneerd waarom frauderisico’s er niet zijn, in plaats van dat goed wordt bekeken hoe frauderisico’s zich wel kunnen voordoen. Dat is de omgekeerde wereld", stelt de financiële waakhond.
 

[avg-advertorial slug=”de-psychologie-van-fraude-en-geheimen”] 

Gerelateerde artikelen