Accountants mogen gesanctioneerde klanten niet dumpen

Nog niet duidelijk is waar accountants bevroren diensten moeten melden.

De regels waar accountants zich aan moeten houden als gevolg van de sancties zijn door de NBA nader toegelicht. Wijzigingen hebben vooral betrekking op de impact van de sanctiewetgeving op de dienstverlening van accountants zelf.

Het oorspronkelijke advies om diensten te bevriezen van kracht blijft. De accountant mag echter geen afscheid nemen van cliënten tegen wie sancties van kracht zijn, aldus de uitleg van de NBA. “Bevriezing van de dienstverlening is ingegeven door de gedachte dat voorkomen moet worden dat de cliënt een andere accountant vraagt om alsnog de dienst uit te voeren en op die wijze het doel van de sanctiewetgeving wordt omzeild.”

Tot deze conclusie is de NBA gekomen op basis van ingewonnen juridisch advies. Duidelijk is dat ook de diensten van een accountantskantoor vallen onder de strekking van de wetgeving dat geen verboden zaken mogen worden gedaan met (rechts)personen die op de EU-sanctielijst staan of met hen verbonden partijen, tenzij ontheffing is verkregen. 

De NBA overlegt nog met diverse ministeries over loketten waar accountants zich moeten melden als ze bevroren diensten moeten melden of ontheffingen kunnen aanvragen.

 

 

Gerelateerde artikelen