Accountants laten lastig werk liggen onder tijdsdruk

Tilburgse onderzoeker toont aan waarom accountantscontroles falen.

Accountants zijn geneigd om onder tijdsdruk gemakkelijke controletaken voorrang te geven en moeilijke taken uit te stellen of niet geheel af te ronden. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van accountantscontroles. Meer aandacht hiervoor kan falen voorkomen.

Dat stelt de Tilburgse promovendus Christian Peters in een promotieonderzoek waarop hij op 13 juni promoveert. In zijn onderzoek achterhaalde hij waarom het misgaat bij sommige accountantscontroles, zoals die bij het Duitse betaalbedrijf Wirecard door EY. Het falen van accountants komt vaak voort uit beoordelingen en besluitvormingen waarbij een gebrek aan een professioneel kritische instelling een rol speelt, een gebrek aan onafhankelijkheid, of het nemen van het pad van de minste weerstand.

Peters keek welke controletaken accountants voorrang geven en welke ze voor zich uit schuiven. Onder tijdsdruk zijn accountants geneigd om sommige taken niet volledig af te ronden en soms zelfs ‘weg te documenteren’, zo ontdekte Peters. 

Ook onderzocht Peters hoe accountants leren. Recente analyses over het accountantsberoep tonen aan dat de technocratische aspecten van het beroep het leren en innoveren vaak in de weg staan. Hij stelt voor om momenten van reflectie in de accountantscontrole in te voegen en accountants te trainen om te denken in bepaalde kennisstructuren.

Ten slotte onderzocht Peters hoe kritisch accountants zijn tegenover het gebruik van nieuwe technologieën bij de accountantscontrole, zoals kunstmatige intelligentie. Uit een experiment bleek dat accountants minder kritisch zijn als controlewerk geautomatiseerd wordt verricht dan wanneer een collega het werk doet. 

Ook blijkt dat het negatieve effect van technologie op de kritische instelling van accountants verminderd kan worden met een interventie gericht op een mindset waarin de accountant meer geneigd is om tegenargumenten te genereren.
 

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]

Gerelateerde artikelen