Accountants beheersen forensische expertise amper

Inzet van forensische expertise draagt bij aan de kwaliteit van de boekencontroles. Maar in 2020 werd deze kennis slechts bij vijf procent van de wettelijke controles ingezet. De meeste accountantskantoren beschikken amper over forensische expertise. Als ze die al inzetten, is het vooral reactief in plaats van proactief.

Dat blijkt uit een onderzoek van de NBA naar de inzet van forensische expertise bij de wettelijke controle. Aanleiding tot het onderzoek is de groeiende rol van accountants bij preventie en detectie van fraude en het ontduiken van wet- en regelgeving. Accountants moeten hun controle hierop inrichten. 

Daarnaast hebben accountants de verantwoordelijkheid om leemtes in de interne beheersing rondom preventie, (tijdige) detectie en respons op (een vermoeden van) fraude te signaleren.

De onderzoekers peilden ook het draagvlak bij accountants om forensische expertise verplicht te stellen, gezien het grote belang van deze kennis bij de wettelijke controle. Maar accountants voelen weinig voor dit idee.

Het idee om forensische expertise verplicht te stellen voor accountants, kan niet rekenen op een groot draagvlak bij de beroepsgroep. Waar accountants wel behoefte aan hebben is een handleiding voor de inzet van forensische expertise.

Zowel de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) als de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) hebben aanbevolen dat er in wettelijke controles meer aandacht moet zijn voor fraude. De CTA roept op om bij de controle van grote en middelgrote entiteiten standaard forensische expertise op te nemen in het controleteam.

Ook de MCA beveelt verplichte inzet van forensische expertise bij wettelijke controle-opdrachten aan. De minister heeft aan de kwartiermakers gevraagd te bezien hoe aan deze aanbevelingen gevolg kan worden gegeven, waarbij proportionaliteit nadrukkelijk in de uitwerking dient te worden betrokken.

Uitwerking van een visie op (verplichte selectieve) inzet van forensische expertise staat op de fraudeagenda 2022 van de NBA. Maar ook de uitwerking van oplossingsrichtingen die ingaan op het optimaal benutten van de in de markt beperkt beschikbare capaciteit en het vergroten van forensische expertise door opleiding en training van alle accountants. In 2022 worden deze oplossingsrichtingen uitgewerkt. 

 

Gerelateerde artikelen