Accountants begrijpen eigen gedragsregels niet

De inhoud en het taalgebruik van de toelichting worden aangepast.

De NBA heeft de uitleg over de gedrags- en beroepsregels voor accountants aangepast. De aanleiding is dat de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) vragen opriep over de precieze toepassing ervan. Er was weliswaar een aparte bijsluiter in de vorm van een toelichting, maar die was niet voor iedereen helder.

De NBA heeft daarom besloten om de toelichting te vernieuwen. De inhoud en het taalgebruik zijn aangepast. Daarnaast is er informatie over nieuwe en gewijzigde artikelen die van kracht werd sinds de inwerkingtreding van de VGBA in 2014.

De VGBA is een pak regels over hoe accountants zich beroepshalve dienen te gedragen. Er kwam ook een bijsluiter die moest helpen om de complexe regels toe te passen. Dat was nodig, want in de praktijk waren die regels niet zo gebruiksvriendelijk. Zo kunnen accountants in situaties belanden waarvoor meerdere gedragsregels van toepassing zijn. Ook zijn er gedrags- en beroepsregels die erger zijn dan de kwaal, zo blijkt uit paragraaf 16 van de toelichting. Dan kan het volgen van beroepsregels ertoe leiden dat accountants in moeten gaan tegen het algemeen belang

Toch vinden accountants die regels prima. Althans, dat kwam naar voren uit een evaluatie van de VGBA die vier jaar geleden plaatsvond. De NBA er hield enquêtes over, organiseerde ronde tafels en deed interviews. De reacties waren positief, maar de bijsluiter kon wat duidelijker, zo was de uitkomst. Vier jaar na dato is de NBA klaar met de vernieuwde toelichting. Wat er precies gewijzigd is, is niet specifiek aangegeven. Accountants krijgen tot 18 november om erop te reageren.

 

Gerelateerde artikelen