“Accountant moet zich uitspreken over bedrijfscultuur”

De controlerend accountant moet meer uitspraken doen over de bestuurs- en bedrijfscultuur van een bedrijf. Die wens leeft breed onder commissarissen. 

Dat blijkt uit het derde deel van het Commissarissen Benchmark onderzoek van Grant Thornton. De accountant zou bovendien een bijdrage moeten leveren aan het fraudebewustzijn. De wens van de toezichthouders wordt gedeeld door de directies van bedrijven. Volgens het onderzoek zou de wens van de commissarissen wat betreft uitspraken over de bedrijfscultuur het gevolg kunnen zijn van de aandacht voor dit onderwerp in de Corporate Governance Code, die in 2016 is herzien door de Commissie Van Manen.

Commissarissen hechten er verder veel waarde aan dat de accountant het businessmodel van het bedrijf goed begrijpt. Selectie zou moeten plaatsvinden op basis van kwaliteit, in plaats van op prijs. De commissarissen denken dat dit ook zo gebeurt. 
De directies zijn van mening dat de externe accountant nog wel wat meer begrip van de organisatie zou mogen hebben. Ook vinden ze dat er nog meer nadruk gelegd moet worden op kwaliteit dan op prijs. 
 

Gerelateerde artikelen