Accountant moet meer aandacht hebben voor ‘wereld achter de cijfers’

Accountants hebben kwaliteitsslag gemaakt, maar deels ten koste van niet-financiële onderwerpen.

Volgens René Hooft Graafland, voorzitter van het audit committee van Ahold Delhaize en Wolters Kluwer, doen accountants het goed. De kwaliteit is flink omhoog gegaan. Wel mist Hooft Graafland aandacht voor de niet-financiele zaken. 

Dat zegt de oud-CFO van Heineken in een interview met Dashboard Accountancy, een initiatief van de NBA en OOB-kantoren dat de prestaties van openbare accountantskantoren permanent zichtbaar wil maken

Volgens Hooft Graafland is het wenselijk dat de controlerend accountant ook op andere gebieden dan strikt de controle van de jaarrekening zijn gedachten te laten gaan over de onderneming. "En dat zijn nu juist de gebieden waarop organisaties zoveel baat kunnen hebben van een objectieve, deskundige blik van buiten. Ik vond de externe accountant voorheen sterker op deze gebieden. In ieder geval zie ik de afgelopen jaren daarin geen verbetering."

Het gaat Hooft Graafland dan om 'de wereld achter de cijfers': "Hoe gaan we met cybersecurity om? Wat is 'the tone at the top'? Gaat de onderneming de goede kant op? Over dat soort vragen vormt een goede accountant zich ook een mening. Hij beweegt zich immers door het hele bedrijf, ziet en hoort van alles. Daarover wil ik als commissaris met hem een gesprek kunnen hebben. Niet geformaliseerd, maar gewoon, met de benen op tafel."

Fouten in de boekhouding zijn volgens Hooft Graafland meestal niet de directe oorzaak dat bedrijven in de problemen komen. De oorzaak ligt veelal in slecht ondernemingsbestuur, onvoldoende interne controle en verkeerde beslissingen, die vervolgens worden verdoezeld in de cijfers. “De focus zou meer gericht moeten zijn op het risico dat zoiets kan gebeuren, anders loopt de accountant achter de feiten aan."

Dashboard
Het Dashboard Accountancy, dat prestaties van openbare accountantskantoren permanent zichtbaar wil maken, is dit voorjaar opgezet samen met de oob-accountantskantoren. Het dashboard wordt periodiek aangevuld met nieuwe content. Eerder werd onder andere informatie toegevoegd over interne en externe inspecties, fraude, en de uitgebreide controleverklaring.

Gerelateerde artikelen