Accountant jaarrekening Eurocommerce doorgehaald

De accountant van voormalige vastgoedreus Eurocommerce mag zijn beroep niet langer uitoefenen. Dat bepaalde de Accountantskamer maandag. Een kantoorgenoot kreeg een waarschuwing.

Het Deventer vastgoedbedrijf Eurocommerce ging in 2012 failliet. Het was met een vastgoedportefeuille gewaardeerd op meer dan 1 miljard euro een van de grootste kantoorontwikkelaars van het land. De betrokken RA werd door het Openbaar Ministerie en de curatoren van de onderneming gedaagd omdat hij de jaarrekeningen niet kritisch genoeg gecontroleerd had. De Accountantskamer oordeelt nu dat hij onvoldoende geschikte informatie had om te beoordelen of de waardering van het onroerend goed van Eurocommerce klopte. Voor bepaling van de waarde van het vastgoed baseerde de RA zich op een door een makelaarsorganisatie uitgebracht rapport. Hij had dit niet mogen opvatten als een allesomvattende taxatie. Zo had hij moeten onderzoeken op welke gegevens dit rapport was gebaseerd. Ook de competentie en objectiviteit van de deskundige onderzocht hij niet. ‘De accountant heeft daardoor de controle van de jaarrekening 2008, 2009 en 2010 van Eurocommerce met onvoldoende diepgang en met een onvoldoende professioneel kritische instelling gepland en uitgevoerd. Hierdoor gaf hij een goedkeurende accountantsverklaring af zonder een deugdelijke grondslag.’

De tuchtrechter rekent hem dit zwaar aan omdat hij wist dat ‘de afgifte van zijn goedkeurende verklaring van essentieel belang was voor de banken, waarvan Eurocommerce voor haar financiering afhankelijk was.’ De Accountantskamer noemt het zorgwekkend dat hij de controle van de jaarrekening 2010 voor het grootste deel zelf heeft uitgevoerd ‘terwijl sprake was van duidelijke bedreigingen voor zijn onafhankelijkheid, zonder daartegen adequaat functionerende waarborgen te treffen en zonder een en ander voldoende vast te leggen in het dossier’. Bedreigingen voor zijn onafhankelijkheid was onder meer het feit dat zijn kantoor een pand huurde van Eurocommerce. Dit heeft hij ten onrechte niet als zakelijke relatie opgevat.

Ook klachten tegen een tweede gedaagde accountant, lid van het controleteam, zijn gegrond. Ze liet zich in het dossier opnemen als uitvoerder van bepaalde controlewerkzaamheden terwijl zij die niet heeft uitgevoerd. Voor de doorgehaalde accountant geldt dat na een halfjaar de beroepsorganisatie of ze weer in het vak werkzaam mogen zijn.

Komend jaar dient ook een strafzaak in het dossier Eurocommerce. De voormalig directeur wordt fraude verweten.

 

Zaaknrs. 14/3294, 14/3295 en 14/2615

Lees ook:

  • Accountant ‘kon vertrouwen op cijfers Eurocommerce’
  • Accountant Eurocommerce ‘zag fraude over het hoofd’
  • Accountant Eurocommerce voor de tuchtrechter 
  • [Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

    Gerelateerde artikelen