‘Accountant bij uitstek geschikt om controle naleving WNT uit te voeren’

Minister Plasterk van BZK is niet van plan om de controle op topinkomens in de publieke sector door anderen dan accountants te laten doen. Volgens de minister zijn accountants bij uitstek geschikt om de controle op de naleving van de WNT uit te voeren.

Dit meldt Plasterk in antwoord op Kamervragen. De afgelopen tijd hebben meerdere partijen in de Tweede Kamer vragen gesteld naar aanleiding van berichten in de media dat accountants willen stoppen met de controle van topinkomens in de publieke sector, omdat zij deze te complex vinden. CoZiek, de commissie van accountants in de zorg van de NBA, pleitte er voor om de regels rond het wettelijke beloningsplafond te vereenvoudigen, de controle uit de jaarrekening te halen en onder te brengen bij specialisten.

Plasterk ziet dat echter helemaal niet zitten: “Dit zou een ingrijpende systeemwijziging betekenen, die veel inspanning kost en onzekerheid met zich meebrengt op een moment dat veel partijen juist te kennen geven inmiddels aan de WNT gewend te zijn en vooral behoefte te hebben aan rust. Controle wordt niet eenvoudiger als een andere partij deze ter hand neemt. En tot slot acht ik de accountant bij uitstek geschikt om de controle op de naleving van de WNT uit te voeren. Er is geen partij die dit effectiever en efficiënter kan doen. De accountant kent immers vanuit zijn jaarlijkse controle de instelling, de daar werkzame topfunctionarissen en de administraties en kan, waar nodig, de link leggen met andere specialismen.”

De minister wil wel kijken of de controlelast voor accountants een onsje minder kan. Zo stelt hij onder meer: “De accountant is een sleutelfiguur bij de controle op de WNT. Ik neem de geuite zorgen dan ook zeer serieus. Een deel van de factoren die complexiteit veroorzaken, zoals het overgangsrecht, vormt een gegeven. Een ander deel, zoals de fiscale bepalingen betreffende loon, is breder van aard en inhoud. Ik ben bereid om samen met onder meer de beroepsgroep te bezien of er mogelijkheden zijn om binnen het doel en de kaders van de WNT de controlelast voor accountants te verminderen. Een afspraak daarvoor is al enige tijd geleden gemaakt.”

Lees ook:

Gerelateerde artikelen