ACB evalueert ervaringen kernpunten controle in het mbk eind 2019

Eén van de 53 maatregelen om de controlekwaliteit in het mkb te verbeteren is het experimenteren met de kernpunten van de controle.

Deze maatregel is bedoeld om na te gaan of de transparantie over de controle bij niet-oob’s gediend is met het opnemen van kernpunten in de controleverklaring. Deze maatregel is destijds voorgesteld door de ‘Werkgroep niet-oob-accountantsorganisaties’.

Kernpunten voor de controle verplicht voor oob's
De IAASB, de internationale standardsetter, heeft de kernpunten voor de controle in de ISAs verplicht gesteld voor beursgenoteerde ondernemingen, de Europese commissie voor alle oob’s. De reden om het opnemen van kernpunten in de controleverklaring niet verplicht te stellen voor andere organisaties is dat transparantie daar veelal anders is geregeld. 

Zo heeft een directeur-grootaandeelhouder vaak direct contact met de accountant, en hebben banken als belangrijke financier bij dit soort organisaties vaak ook langs andere weg meer kennis van hun klant. Bij stichtingen en andere organisaties in de (semi-)publieke sector hebben het bestuur en het toezichthoudend orgaan vaak direct contact met de accountant. Mede om die redenen werd het opnemen van kernpunten in de controle dan ook niet in alle gevallen noodzakelijk geacht. Wel is het mogelijk om op vrijwillige basis kernpunten op te nemen.

Evaluatie
Bij het introduceren van de maatregel bij niet-oob’s is afgesproken na een aantal jaren de ervaringen te evalueren. Eind 2019 wil het ACB die evaluatie uitvoeren zodat ook de ervaringen van de controles van boekjaren 2018 meegenomen kunnen worden.

Gerelateerde artikelen