Aangepast besluit over toepassing btw-vrijstelling (para)medische diensten

Vandaag is in de Staatscourant een nieuw besluit van staatssecretaris Wiebes van Financiën gepubliceerd, waarin hij nadere aanwijzingen geeft over de toepassing van de btw-vrijstelling voor (para)medische diensten.

Wiebes komt hier mee, omdat verschillende rechterlijke instanties in de afgelopen periode uitspraak hebben gedaan over de reikwijdte van de Wet op de omzetbelasting 1968.

De staatssecretaris geeft nu de volgende nadere aanwijzingen over de toepassing van de btw- vrijstellingsbepaling voor (para)medische diensten:
• In onderdeel 3 is aangegeven onder welke omstandigheden een Wet BIG-beroepsbeoefenaar de vrijstelling kan toepassen als bedoeld in artikel 11, eerste lid, aanhef en onderdeel g, onder 1°, van de Wet op de omzetbelasting 1968.
• Onderdeel 3.2 is aangepast in die zin dat nu wordt opgemerkt dat alle gezondheidskundige diensten van artsen onder de vrijstelling vallen.
• In onderdeel 4 is aangegeven onder welke voorwaarden een niet-Wet BIG-beroepsbeoefenaar en een Wet BIG-beroepsbeoefenaar die buiten zijn deskundigheidsgebied handelt de vrijstelling kunnen toepassen. Ook zijn bepaalde beroepsbeoefenaren genoemd waarvan is vastgesteld dat zij kwalitatief soortgelijke gezondheidskundige diensten verrichten als Wet BIG-beroepsbeoefenaren waardoor zij voor die diensten de hiervoor genoemde vrijstelling kunnen toepassen.
• In onderdeel 6.3 is ‘beugels’ toegevoegd.
• In de onderdelen 5 en 7 zijn geen wijzigingen aangebracht.
• De onderdelen 8 en 9 betreffen het bij dit besluit ingetrokken beleidsbesluit respectievelijk de inwerkingtreding van dit besluit.

Gerelateerde artikelen