5 vragen over de stap naar interim finance professional

De krapte op de arbeidsmarkt en de focus op compliance zorgen voor een toenemende vraag naar interim professionals.

De economie trekt steeds harder aan en de krapte op de arbeidsmarkt neemt hand over hand toe. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds schaarser waardoor veel organisaties zich tot interim professionals wenden om tekorten op te vangen. De vraag naar interim finance professionals is er dus volop, maar wanneer maak je de stap om als interimmer de markt op te gaan? Bob van Ginkel, Director Robert Walters Amsterdam licht toe.

1. Maken veel finance professionals op dit moment de overstap naar een interim carrière?
“Jazeker. Meer en meer. Hun beweegredenen zijn uiteenlopend maar de reden om het juist nu te doen is voor de meeste gelijk: De economie is uitstekend, de markt voor interim professionals is uitstekend en de verwachting is dat dit de komende jaren zo blijft of nog beter wordt.”

2. Wat zijn hun voornaamste overwegingen?
“Veel van hen worden getrokken door het ondernemerschap en het gevoel van vrijheid dat daarbij hoort. In korte tijd meerdere bedrijven van binnen zien, je kennis overdragen, grote impact maken met je werk, meer inkomsten. Op dit moment is de markt is weer zo gunstig voor grote groepen interim professionals dat het weer loont om interim professional te zijn; het risico op leegstand (geen declarabele uren) is laag en het gemiddelde uurtarief is hoger dan een paar jaar terug. We zien ook professional die de stap van detachering naar echte onafhankelijkheid willen maken. Soms is het ook een alternatief voor het nog niet kunnen vinden van de juiste vaste baan.”

3. Op welk moment in hun carrière maken veel financials de overstap?
“Op dit moment zit je vooral goed op het mid level segment, wanneer je een vakspecialist bent maar nog niet leiding geeft aan een afdeling. Bijvoorbeeld een Financial Controller of Reporting Expert, met of zonder RA titel, met 3 tot 10 jaar werkervaring. Die kan meestal snel bij een mooie organisatie aan de slag. Verder zien we veel doorgewinterde professionals een carrière als ZZP’er starten. Professionals die na een mooie carrière kennisoverdracht willen gaan doen. Op dit senior niveau zien we dat er vooral vraag is naar specialisten, bijvoorbeeld binnen een bepaalde industrie, functie of expertisegebied.”

4. En hoe zit het met al dat gedoe rond de wet DBA?
“De wet DBA is voor nu ‘stabiel onduidelijk’ en wordt tot eind 2018 niet gehandhaafd. Alleen wanneer er moedwillig met een onjuiste opzet gewerkt wordt liggen naheffingen op de loer. De meeste opdrachtgevers zijn inmiddels op de hoogte van wat wel en niet kan binnen de wet DBA. Wij werken met goedgekeurde modelovereenkomsten en beheersmaatregelen waarmee de mogelijke risico’s sowieso zijn uitgesloten.”

5. Wat is de grootste zorg of uitdaging bij het maken van een overstap?
“De grootste drempel voor de kandidaten die wij spreken is het opgeven van de veiligheid van een vaste positie. Voor een interim opdracht moet je per direct beschikbaar zijn. Je vaste baan pas opzeggen na het binnenhalen van een interim opdracht is in de praktijk niet mogelijk; de opdrachtgever wil in bijna alle gevallen een start binnen twee weken. Het is een goed idee om voordat je de sprong waagt met een recruitmentorganisatie te gaan praten om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Wij zien ook vaak dat men ertegenop ziet om zelf opdrachten binnen te halen. Ook deze zorg kan een recruitmentorganisatie voor je uit handen nemen.

Financials tussen de 25 en 35 jaar denken vaak nog niet aan een overstap naar interim. Juist in deze groep is de vraag het grootst, waardoor er relatief grote voordelen te behalen zijn. Vaak is er de angst dat er geen weg terug is van interim naar vast. Voor professionals die al twintig jaar op interim basis werken is dat soms inderdaad lastig. Maar een aantal jaren als interim professional in het begin van je carrière levert geen barrière op voor een terugkeer. Sterker nog, interim kan een ideale manier zijn om in korte tijd meerdere opdrachtgevers te zien en bij de organisatie die het best bij je past te blijven.”

[avg-advertorial slug=”bent-u-op-zoek-naar-talentvolle-financials”]

Gerelateerde artikelen