21% btw voor de levering van een maagballon

Een maagballon die gebruikt wordt om het hongergevoel weg te nemen door de maag gedeeltelijk te vullen, is geen katheter. Daarom is de levering van een maagballon belast met 21% btw.

De maagballon bestaat uit een ballon met daaraan gekoppeld een vuldraad. De ballon vult de maag gedeeltelijk op en neemt daardoor het hongergevoel weg. De gebruiker slikt de lege ballon met vuldraad in. Het uiteinde van de vuldraad blijft in de mond achter. Via de vuldraad wordt de ballon met water gevuld. Daarna wordt de vuldraad losgetrokken en weggegooid.

Een katheter is een buis die door een opening in het menselijk lichaam wordt gebracht om (vloei)stoffen in of uit het lichaam te vervoeren. De levering van een katheter is belast met 6% btw. Hoewel de vuldraad van een maagballon voldoet aan de kenmerken van een katheter, is de draad alleen maar een (hulp)onderdeel van het product maagballon. De maagballon zelf is niet bedoeld voor het vervoer van (vloei)stoffen en is daarom geen katheter. Daarom is de levering van een maagballon belast met 21% btw.

 

(Belastingdienst)

Gerelateerde artikelen