‘2017 jaar van samenwerking en datagedreven analytics’

De behoefte van bedrijven aan data-analyse zal zorgen voor een aantal grote veranderingen binnen finance. Het zal onder andere resulteren in de verbetering van zowel interne als de externe samenwerking van bedrijven. Dat voorspelt de financiële softwareproducent Basware. Het bedrijf ziet 2017 als het jaar van de samenwerking en de datagedreven analytics voor finance. 

Organisaties moeten flexibel zijn om bij te blijven in de snel bewegende economie. Hiervoor is meer transparantie nodig in het purchase-to-pay-proces, zegt  Vesa Tykkyläinen, CEO van Basware. Want beter inzicht biedt meer mogelijkheden om problemen op te lossen en goede zakelijke beslissingen te nemen. Volgens de CEO is het verder nodig om de relaties met de leveranciers en handelspartners te versterken. Hierdoor zal een groeiende behoefte aan data-analyse tools ontstaan. “Een cloudgebaseerde oplossing met een gebruikerservaring die vergelijkbaar is met webwinkels via een zakelijk netwerk wordt hierbij onontbeerlijk”, aldus Tykkyläinen. 

Volgens Basware leidt de noodzaak tot transparantie tot verdere automatisering binnen het gehele purchase-to-pay-proces en zullen grenzen tussen verschillende departementen verdwijnen. Afdelingen inkoop, finance en treasury zullen beter gaan samenwerken, denkt Basware. Door de inzet van analytics kunnen ook stakeholders belangrijke data inzien en knelpunten analyseren. Ook verwacht de softwareproducent dat bedrijven zakelijke ecosystemen gaan opzetten om contact te leggen met handelspartners elders in de wereld. 

Kunstmatige intelligentie
In 2017 zullen kunstmatige intelligentie en machine learning nog meer worden ingezet binnen purchase-to-pay-oplossingen, verwacht Basware verder. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijven meer uit hun data halen. Gebruiksvriendelijkheid blijft een belangrijk thema. Cloudgebaseerde, mobiele technologieën en dashboard analyses zullen het werk van van finance en inkoopprofessionals verder vergemakkelijken. 

Tenslotte denkt Basware dat blockchain een belangrijk thema wordt in 2017. De blockchain-technologie heeft volgens de softwareproducent de potentie om de mogelijkheden van werkkapitaaloptimalisatie te vergroten. 
 

Gerelateerde artikelen