114 woningcorporaties krijgen uitstel voor aanleveren dVi

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) heeft aan 114 corporaties tot 1 augustus 2017 uitstel verleend voor het aanleveren van hun verantwoordingsinformatie (dVi).

Woningcorporaties moesten vóór 1 juli hun verantwoordingsinformatie (dVi) en Woz-waarden 2016 indienen bij Aw. In totaal heeft de Aw 223 dVi’s en 279 bestanden Woz-waarden ontvangen. Corporaties die vertraging hebben opgelopen in het jaarrekening – danwel dVi-traject, konden een verzoek doen om uitstel voor de indiening van hun dVi. Dat gebeurde in totaal 136 keer.

De meeste uitstelverzoeken waren het gevolg van het niet kunnen afronden van het jaarrekeningtraject. Dit werd veroorzaakt doordat accountants in het voorjaar grote verschillen constateerden tussen de waarderingen 2015 en 2016, bij gebruik van de basisvariant van het Handboek Marktwaardering. In overleg tussen Aw, BZK, Aedes, accountants en de opstellers van het Handboek Marktwaardering, zijn analyses en werkwijzen opgesteld, waarmee waardeverschillen in beide verslagjaren verklaard zijn. Hierdoor konden de accountants alsnog goedkeurende controleverklaringen afgeven.
De meeste uitstelverzoeken hebben dan ook te maken met de doorlooptijd van de finale afronding van het jaarrekeningtraject en de dVi.

De AW heeft bij alle uitstelverzoeken de beargumentering afgewogen en in de meeste gevallen ingestemd op het verzoek van de corporatie om de gegevens uiterlijk 1 augustus 2017 in te dienen. De verleende uitstelverzoeken zijn als volgt:

  • 114 dVi 2016;
  • 26 Woz 2016;
  • 59 definitief scheidingsvoorstel.

De kwaliteitscontrole op de ingediende gegevens zal als gevolg van het verlenen van uitstel voornamelijk in de maanden augustus en september plaatsvinden. Daarnaast zal het jaarrekeningtraject in de zomermaanden met Aedes en de NBA worden geëvalueerd en waar mogelijk worden geoptimaliseerd, om deze situatie in de toekomst te voorkomen.

Gerelateerde artikelen