‘Ook Europese Commissie hekelt afschaffen dividendbelasting’

Het afschaffen van de dividendbelasting werkt agressieve fiscale planning van multinationals die in Nederland actief zijn waarschijnlijk in de hand als niet tegelijkertijd effectieve tegenmaatregelen worden genomen.

Dit schrijft de Europese Commissie in antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Paul Tang.

“Ik ben blij met het duidelijke antwoord van de Europese Commissie. Het onderstreept nog eens dat het afschaffen van de dividendbelasting een verkeerd besluit is. Ze geven ook een suggestie om effectieve tegenmaatregelen in te voeren om belastingontwijking tegen te gaan”, aldus Paul Tang.

De Commissie is niet alleen maar negatief over de belastingplannen van Nederland. Zo is de Commissie zeer ingenomen met het voornemen om een nieuwe bronbelasting in te voeren voor op rente en royalty’s. Hierdoor wordt er eindelijk iets gedaan aan de omstreden brievenbusfirma’s.

Tegelijkertijd vindt de Commissie dat deze bronbelastingregelgeving straks ook van toepassing moet worden op dividenden, om niet alsnog agressieve fiscale planning uit te lokken.

“In Europa moeten we een einde maken aan de belastingwedloop. Want zoals ook al uit de Rutte-memo´s blijkt, betalen uiteindelijk gewone mensen de rekening. Het is tijd voor een goede afstemming in Europa zodat ook multinationals en aandeelhouders hun eerlijke deel betalen.”

Gerelateerde artikelen