Fiscaal dienstverleners bezorgd over eiD-stelsel en B2 machtigingssysteem

De koepels van fiscaal dienstverleners hebben een brief naar het ministerie van Financiën gestuurd waarin zij zich zorgen maken over het toekomstige eiD-stelsel 'Idensys' en over de tekortkomingen in het huidige B2 machtigingssysteem.

De koepelorganisaties RB, NOB, NBA, NOAB en SRA uiten in de brief hun zorg over de ontwikkelingen rondom Idensys (voorheen eID-stelsel). Dit stelsel moet in de toekomst de basis vormen voor de digitale communicatie, identificatie en machtiging tussen overheid, burgers en bedrijven. Maar de becon-organisaties voelen zich weinig betrokken bij de ontwikkeling van Idensys. “Vooralsnog is ons onduidelijk in welk tempo en in welke richting Idensys zich gaat ontwikkelen. Daardoor bestaat het risico dat een stelsel wordt ontwikkeld dat niet aansluit bij de bestaande digitale infrastructuur en niet aansluit bij de (gezamenlijke) wensen van fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst en wellicht andere overheidsdiensten. Wij zijn van mening dat wij een gezamenlijk belang hebben bij de ontwikkeling van Idensys en zouden daarom op zo kort mogelijke termijn moeten zorgen dat die belangen worden meegenomen bij de ontwikkeling daarvan”,  aldus de koepels.

De fiscaal dienstverleners vragen ook aandacht voor het B2 machtigingssysteem. Dit systeem is ontwikkeld vooruitlopend op Idensys. Omdat verwacht werd dat Idensys (toen nog eiD-stelsel) op afzienbare termijn zou worden ingevoerd, is besloten het B2 machtigingssysteem niet volledig uit te ontwikkelen. Daardoor heeft het systeem tekortkomingen. Die tekortkomingen leiden volgens de becon-organisaties tot “onnodig extra werk” en dus tot “onnodige administratieve lasten voor zowel fiscaal dienstverleners als de Belastingdienst”.

“Omdat implementatie van Idensys op korte termijn niet realistisch is en dus geen werkend alternatief biedt, zouden wij graag zien dat budget wordt vrijgemaakt om de tekortkomingen van het B2 machtigingssysteem op korte termijn op te lossen”, zo stellen de koepelorganisaties.

• Brief eiD-stelsel en B2 machtigingssysteem

Gerelateerde artikelen