De Britse Diverted Profits Tax, bijgenaamd de “Google tax”, wordt uit plat-politieke motieven overhaast ingevoerd en is in wezen in strijd met het kabinetsbeleid, klaagt het IoD.
Overal klinkt het, dat ICT het vakgebied management accounting sterk zal gaan veranderen of al verandert. Moderne technologie biedt kansen, maar ook bedreigingen. Het CIMA publiceert een white paper over de impact van de cloud.
In 2014 heeft ACCA onderzoek gedaan naar de wijdverbreide gewoonte om facturen steeds later te betalen; een ontwikkeling waar zeker het MKB wereldwijd ernstig onder lijdt.
De Public Accounts Committee verwijt de Britse belastingdienst dat deze niet actief genoeg actie onderneemt op basis van de gegevens over duizenden Britten, die via de Zwitserse vestigingen van HSBC belastingen wisten te ontduiken.
De OESO praat morgen over beperking van de belastingaftrekmogelijkheden voor multinationals.
Het kantoor zet sterk in op cyber-security dienstverlening door ervaren professionals weg te lokken van andere adviseurs.
In de Accountantsdaily waarschuwt een jurist dat accountants in hun advisering moeten oppassen, dat zij hun boekje niet te buiten gaan. Dat gevaar bestaat ook in ons land.
Aan het eind van 2014 waren de activa van de pensioenfondsen in de 16 landen met de grootste pensioenmarkt naar schatting US$ 36 biljoen waard – ruim 6% meer dan in 2013.
De ‘Big Four’ accountantskantoren KPMG, Deloitte, PwC en EY moeten hun voortgang rapporteren aan de Tweede Kamer. Dat zegt Henk Nijboer (PvdA) tegen NU.nl.
De invoering van het nieuwe ontslagrecht, dat 1 juli ingaat, is met te veel 'politieke haast' omgeven. Het leidt tot juridische missers. Dat stellen hoogleraren arbeidsrecht Evert Verhulp en Stefan Sagel in een interview met het FD.
Zweedse pers onthult dat lead accountant van PwC meevloog in SCA company jet en dat andere PwC’ers zich lieten fêteren tijdens elandenjacht.
Klanten klagen dat de grote softwareleveranciers steeds meer omzet uit hun traditionele customer base proberen te persen in de concurrentieslag met cloud-diensten.
De grote en middelgrote accountantskantoren hebben enthousiast gereageerd op het rapport ‘In het publiek belang’ van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep. Volgens hen zullen de maatregelen in belangrijke mate kunnen bijdragen aan het noodzakelijk publieke herstel van vertrouwen in de sector. Is dat optimisme over het rapport terecht? Een gesprek hierover met Marcel Pheijffer, hoogleraar Forensische Accountancy en befaamd 'acountancywatcher'.
Volgens Deloitte is Nederland fiscaal gezien nog steeds het prettigste land van Europa, op de voet gevolgd door Groot Brittannië.
Het Institute of Internal Auditors heeft een praktijkgids gepubliceerd voor professionele interne audit(commissie)s in de publieke sector.
Amerikaanse accountants raken evidence-based overtuigd van het nut van roulatie.
De commissie van het Europees Parlement, die onderzoek gaat doen naar belastingpraktijken, is gekozen. De Nederlandse europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Paul Tang (PvdA) gaan de commissie vormen.
De storing die dinsdag jl. www.rijksoverheid.nl en veel andere websites uitschakelde, werd veroorzaakt door een DDoS-aanval. De regering van de VS neemt forse maatregelen. Maar of die voldoende zijn…
Ook in China is er sprake van een cash crunch. Facturen worden er steeds later betaald en leveranciers betalen graag een hoge rente, als u bereid is hun werkkapitaal te financieren.
De International Accounting Standards Board heeft een voorstel gepubliceerd voor een helderder classificatie van verplichtingen en schulden, in het bijzonder wanneer herfinanciering aan de orde is.
Twee CFO’s van een high-tech Silicon Valley bedrijf hebben bijna een half miljoen dollar aan bonussen en koerswinsten moeten terugbetalen aan hun voormalige werkgever, omdat deze is veroordeeld voor ‘accounting fraud’.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat een oplossing zoeken voor de onbedoelde effecten van de nieuwe ontslagregeling die per 1 juli ingaat. Over twee weken laat hij de Tweede Kamer weten wat hij doet. Dat meldt De Telegraaf.
Zelfstandige ondernemers moeten een zetje in de rug krijgen om personeel in dienst te nemen. D66 wil dat ze de eerste twee jaar geen werkgeverspremies hoeven te betalen voor hun eerste werknemer.
Accountants die persoonsgericht onderzoek deden naar de directeur van een bedrijf in het kader van mogelijke onregelmatigheden, hoeven notities uit dit onderzoek niet te verstrekken.
Saskia J. Stuiveling vertrekt per 1 juni 2015 als lid en tevens president van de Algemene Rekenkamer. Zij stopt per 1 juni, omdat zij dan 70 jaar is geworden. Kees Vendrik neemt haar taak tijdelijk over. Stuiveling is president sinds 1999 en lid van het college sinds 1984. De Algemene Rekenkamer begint op 5 maart met de werving van een nieuw collegelid. Het college van de Algemene Rekenkamer bestaat uit drie leden, op dit moment Saskia Stuiveling, Kees Vendrik en Arno Visser, zo meldt NOS.nl.
De OESO heeft op 6 februari 2015 richtlijnen gepubliceerd met betrekking tot de implementatie van de zogeheten ‘Country by Country (CbC) Reporting’ voor (internationale) belastingheffing. Dit meldt BDO.
Blijkbaar zien CEO’s dat wel zo, blijkt uit een onderzoek van Protiviti Consultants en de universiteit van North Carolina.
Britse ondernemingen verliezen elk jaar naar schatting bijna 100 miljard pond aan fouten en fraude, blijkt uit onderzoek.
In hun rapportage over de tweejaarlijkse Global Corporate Treasury Survey concludeert Deloitte dat effectieve treasury steeds belangrijker wordt, en dat nieuwe technologie multinationals moet helpen liquiditeitsrisico’s te mitigeren en cash te ‘repatriëren”.
Een democratische en een republikeinse senator hebben een ‘bipartisan’ wetsvoorstel ingediend, dat het voor ondernemingen onmogelijk maakt door de overheid opgelegde boetes te boeken als onkosten.
Het begrip ‘interne control’ zegt het al – hoe verzeker je adequate control als je werkt met externe dienstverleners?
De Securities and Exchange Commission heeft vier Chinese accountancy-kantoren beboet, omdat zij weigerden documenten rond fraude-onderzoeken te overleggen
Gaan groen beleggen en fiscale voordelen wel hand in hand? De kritiek op beleggen in groene projecten neemt toe. De vraag is of het allemaal wel echt zo groen is.
Op basis van een nieuwe Europese richtlijn worden familiebedrijven straks verplicht om hun grootaandeelhouders te laten inschrijven in een openbaar register. Het primaire doel van de nieuwe Europese richtlijn is om belastingontduiking en financiering van terrorisme via brievenbusfirma’s tegen te gaan. De richtlijn heeft echter nadelige gevolgen voor de privacy van familiebedrijven en hun aandeelhouders, verwacht PwC.
De Belastingdienst hoeft verkeerde gegevens zoals een onjuist ingevulde datum op een kentekenbewijs niet te gebruiken bij teruggaaf van BPM. Zo oordeelde de Hoge Raad met betrekking tot een zaak over geëxporteerde auto’s die eerder diende bij Hof Den Bosch.
Bedrijven met veel seizoenswerkers maken zich zorgen over de nieuwe ontslagvergoeding die op 1 juli van kracht wordt. Door de nieuwe regels moeten ze straks eerder zo'n vergoeding betalen. De vereniging van recreatieondernemers Recron vraagt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) de regels aan te passen.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl