Groot Brittannië: helpen bij belastingontduiking voortaan vervolgen via het strafrecht

Belastingontduikers en professionals die hen daarbij adviseren en helpen worden aangepakt via het strafrecht en krijgen hogere straffen.
De nieuwe wetgeving is vooral gericht op de houders van ‘off shore’ bankrekeningen. Voortaan geldt voor overtreders ook de controversiële ‘strict liability’, inhoudende dat het niet langer meer mogelijk is zich te verschuilen achter smoesjes als ‘Ik wist niet wat mijn accountant voor mij regelde” of “Ik had geen idee dat mijn cliënt de door mij geopperde mogelijkheden inderdaad zou benutten.”
 
Bovendien zijn directieleden van een onderneming voortaan strafrechtelijk te vervolgen, wanneer zij géén adequate maatregelen nemen om belastingontduiking te voorkomen of, erger nog, zulks gedurende hun regime bevorderen dan wel entameren.
 
De boetes voor dergelijke vergrijpen zullen recht evenredig gekoppeld worden aan de waarde van de buitenlandse tegoeden. En de fiscalist ( of andere professional) die geholpen heeft om illegaal geachte constructies op te zetten mag boetes van eenzelfde kaliber verwachten.
 
Staatsecretaris Danny Alexander zegt dat belastingontduiking of het assisteren daarbij voortaan als een misdrijf beschouwd gaat worden; en dat de hoge boetes hopelijk voldoende afschrikwekkend effect zullen hebben.. 
Gerelateerde artikelen