De Commissie van Manen wil bij de herziening van de code voor corporate governance de positie van de interne accountantsdienst bij ondernemingen versterken en de auditcommittee binnen de raad van commissarissen verzwaren. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is positief over een groot deel van de aanpassingen die de Commissie van Manen voorstelt. ‘De zwaardere positie van interne controle door commissarissen en de interne controledienst zijn zonder meer een welkome aanvulling op de huidige code,’ aldus de VEB.
KPMG gaat nauw samenwerken met InvoiceSharing, een Nederlandse startup die software heeft ontwikkeld waarmee ondernemingen facturen elektronisch kunnen verwerken in hun boekhouding.
De goedkeuring van IFRS 9 'Financial Instruments' door de EU gebeurt naar verwachting pas in de tweede helft van dit jaar. Dit blijkt uit het meest recente ‘EU endorsement status report’ dat door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) is gepubliceerd.
Dinsdag ging de Eerste Kamer akkoord met de invoering van de Wet DBA. Dit heeft ook gevolgen voor commissarissen die op dit moment werkzaamheden verrichten op basis van een VAR. Met het vervallen van de VAR moeten opdrachtgevers vanaf 1 mei 2016 – de beoogde ingangsdatum van de Wet DBA – op de commissarisbeloning altijd loonheffingen inhouden en afdragen.
De Eerste Kamer heeft dinsdag de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) aangenomen. Dit betekent dat de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers gaat verdwijnen.
De staatssecretaris van Financiën heeft een nieuw besluit gepubliceerd betreffende de uitbreiding van de goedkeuring voor de toepassing van het verlaagde tarief voor de energiebelasting bij financial leasing met situaties waarbij sprake is van erfpacht.
Ruim 3 op de 10 organisaties versterken en vullen de interne auditfunctie aan met diensten van externe professionals, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder chief audit executives.
De crisisheffing die werd geheven in 2013 en de verlenging daarvan in 2014 heeft wettelijke grondslag in de Wet op de loonbelasting 1964. De crisisheffing is niet in strijd met het EVRM en het IVBPR. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag in twee zaken.
De European Banking Authority (EBA) is gestart met een ‘impact assessment’ van IFRS 9 (Financial Instruments) op banken. Zo’n 50 instellingen in de Europese Unie doen mee aan het onderzoek.
Voor bedrijven die actief zijn in de Europese Unie moet het moeilijker worden onder de belastingplicht uit te komen. De Europese Commissie presenteerde vandaag plannen hiervoor. De strijd tegen belastingontwijking is een van de speerpunten van Brussel na onthullingen over gunstige belastingdeals voor grote multinationals door EU-landen.
De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. In de Eerste Kamer tekende zich dinsdagavond een meerderheid af die een afschaffing per 1 mei steunt.
De transformatie van leegstaande kantoren naar woningen wordt bemoeilijkt door de Belastingdienst. Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.
De accountant moet beleggers een bedrijfsspecifiek inkijkje bieden in de details van zijn cijfercontrole en de risico's die hij daarbij heeft opgemerkt. Dat laat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) weten in een brief aan de zes grootste accountantskantoren die de jaarrekeningen van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen controleren.
MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP verwachten dat met het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) een adequaat alternatief voor de VAR-verklaring wordt geboden. Dat concluderen zij op grond van de brief die zij vandaag van staatssecretaris Wiebes van Financiën hebben ontvangen, waarin hij op een laatste aantal punten duidelijkheid geeft.
Op 22 januari 2016 besliste de Hoge Raad dat de btw-onderwijsvrijstelling zich kan uitstrekken tot prestaties die niet als onderwijs zijn te beschouwen maar daar in de gegeven omstandigheden wel nauw mee samenhangen.
Niet kloppende softwarelicenties kunnen leiden tot miljoenenclaims, maar Nederlandse multinationals hebben geen idee van het financiële risico dat ze lopen. ‘Softwarelicenties zijn de grootste blind spot voor CFO’s’, stelt Mark van Wolferen, directeur van B.lay, specialist op het gebied van softwarelicentiemanagement.
Het plan voor een speciale voorziening waarmee grote (inter)nationale handelsconflicten in Nederland snel en efficiënt kunnen worden beslecht, is definitief. De Rechtspraak streeft ernaar deze voorziening op 1 januari 2017 in functie te hebben. De voorziening wordt ingericht bij de rechtbank (zaken in eerste aanleg) en het gerechtshof (voor hoger beroep) in Amsterdam.
Voor de voorbereidingen op het Belastingplan 2017 zoekt het ministerie van Financiën oplossingen voor bestaande knelpunten uit de praktijk. Deze ideeën moeten leiden tot praktische vereenvoudigingen van het belastingstelsel.
Opdrachtgevers worden ook aansprakelijk bij onderbetaling in het goederenvervoer over de weg. Door een aanvulling op de Wet aanpak schijnconstructies kan de werknemer bij onderbetaling naast zijn eigen werkgever ook andere partners in de keten van het goederenvervoer over de weg, zoals de uiteindelijke opdrachtgever, aanspreken op betaling van achterstallig loon.
Het aantal faillissementen is in 2015 met 22 procent gedaald. Kredietverzekeraar Atradius ziet dit echter niet terug in het bedrag aan schade-uitkeringen die zij over 2015 heeft gedaan. Dit is vrijwel gelijk gebleven aan dat van 2014. Oorzaak zijn de hoge claims op grote bedrijven die in 2015 in Nederland failliet zijn gegaan.
De innovatiebox gaat veranderen. Dit betekent dat naast de wijziging van een aantal definities ook de richtlijnen voor het bepalen welke innovatie in aanmerking komt voor fiscaal voordeel zijn aangepast. Dit meldt PNO Consultants.
De International Accounting Standards Board (IASB) heeft vandaag de nieuwe accounting standard IFRS 16 Leases gelanceerd. IFRS 16 wordt van kracht vanaf 1 januari 2019.
In een reactie op het consultatiedocument ‘De accountant en het bestuursverslag - Verder kijken dan de jaarrekening’ van de NBA stelt het Instituut van Internal Auditors (IIA) dat de externe accountant zo veel mogelijk moet steunen op de werkzaamheden van de internal auditfunctie (IAF).
Het fiscale vestigingsklimaat in Nederland is minder aantrekkelijk geworden. Waar de ons omringende landen erin slagen het klimaat voor werkgevers concurrerend te houden, zakt Nederland steeds verder weg. Dat blijkt uit Paying Taxes 2016, het jaarlijkse onderzoek van PwC en de Wereldbank.
ING neemt zijn eigen controle over zijn financiële rapportages onder de loep, omdat een aantal transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken zijn verwerkt. Door die fouten moest de nettowinst over het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro worden verlaagd, maakte ING maandag bekend.
Vergeleken met andere EU-landen zijn de milieubelastingen en -heffingen in Nederland relatief hoog. Dit stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de publicatie ‘Nederland langs de Europese meetlat 2016’.
Rabobank maakt zich volgens de Stichting Renteswapschadeclaim schuldig aan valsheid in geschrifte. De bank zou mkb-ondernemers met renteswaps documenten laten ondertekenen, die worden gedateerd op een datum in bijvoorbeeld 2006 of 2008. Dat is kwalijk, vindt de claimorganisatie die melding heeft gedaan bij toezichthouder AFM. Rabobank zegt zich niet in het geschetste beeld te herkennen.
De Deutsche Rentenversicherung (DRV), het in Duitsland bevoegde overheidsorgaan voor de sociale verzekeringen, is de laatste tijd erg actief. Ook in Duitsland actieve Nederlandse bedrijven moeten daarmee rekening houden, zo waarschuwt BDO.
Onlangs heeft de staatssecretaris van Financiën in de Staatscourant een besluit gepubliceerd met daarin een toelichting op de vorm en inhoud van een landenrapport (country-by-country report), groepsdossier (master file) en lokaal dossier (local file).
De werkgeverslasten stijgen in 2016. In het algemeen zijn werkgevers meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan vorig jaar. De premies voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) en de WIA-basispremie stijgen. De sectorpremies dalen over vrijwel de gehele linie. De werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringwet (ZVW) daalt van 6,95% naar 6,75%. De pensioenpremies dalen ten opzichte van vorig jaar, maar de verschillen hierin zijn marginaal.
De meeste Nederlanders kunnen met een goed gevoel uitkijken naar hun eerste salarisstrook van 2016. Door lagere belastingen gaat vrijwel iedereen erop vooruit. Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen van 2016.
Trustkantoren besteden nog onvoldoende aandacht aan de fiscale risico’s in hun systematische risicoanalyse, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. DNB heeft in een vervolgonderzoek naar de systematische risicoanalyse geconstateerd dat slechts zeven van de 27 onderzochte trustkantoren aandacht hebben besteed aan fiscaliteit.
Een werkgroep met leden van het Instituut van Internal Auditors en de NBA-ledengroep Interne en Overheidsaccountants (LIO) heeft een brochure geschreven over de beginselen voor ondernemingsbesturing, organisatie-inrichting en risicobeheersing voor interne auditors in de financiële sector.
Op 30 december is in de Staatscourant de Energielijst 2016 gepubliceerd. De lijst bevat energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA). In 2016 is er wederom fiscaal voordeel. Het aftrekpercentage gaat omhoog van 41,5 procent naar 58 procent. Hierdoor ontstaat er een netto voordeel van ongeveer 14 procent voor EIA aanvragers.
De Milieulijst 2016 is gepubliceerd in de Staatscourant. Op de lijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Milieulijst 2016 biedt extra voordeel voor ondernemers die investeren in een duurzame bedrijfsvoering in het kader van een circulaire economie. Het budget in 2016 voor de Milieulijst (MIAVamil) is verhoogd van € 93 naar € 97 miljoen voor MIA en van € 38 naar € 40 miljoen voor Vamil.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2015 beduidend minder boetes opgelegd dan een jaar eerder. Dit heeft de waakhond bevestigd na berichtgeving in De Financiële Telegraaf. AFM deelde in het afgelopen jaar zeventien boetes uit tegenover 31 stuks in 2014.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl