De inflatie in de eurozone is in april gestegen naar 1,7 procent op jaarbasis, van 1,4 procent in maart. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopig cijfer.
Gerechtsdeurwaarders maken zich zorgen over de dalende omzetten en werkgelegenheid in de sector. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft meerdere initiatieven voor de toekomst genomen, maar de invoering hiervan door de overheid duurt lang. Dat blijkt uit het jaarverslag van de KBvG dat vrijdag wordt gepubliceerd.
Financieel activist Pieter Lakeman heeft met ABN AMRO een regeling getroffen voor een mkb-bedrijf dat in de problemen kwam door een rentederivaat.
Nederlandse consumenten hebben in 2018 voor ongeveer €1,6 mrd aan spullen gekocht bij webwinkels in de Europese Unie. Dat is 17% meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Ook bij de in Nederland gevestigde webwinkels namen de bestellingen toe.
Dit jaar gaan naar verwachting 10 procent meer bedrijven failliet dan in 2018. Vooral autohandelaren en horecabedrijven hebben het moeilijker, zo meldt ABN AMRO in een rapport.
Het aantal huizenbezitters dat in het afgelopen jaar hun hypotheek heeft omgezet om van de historisch lage rente te profiteren is flink gestegen. Dat concludeert De Hypotheker op basis van eigen cijfers.
Triodos Bank doet te weinig tegen witwassen. Ook het screenen van klanten op banden met terrorisme laat te wensen over. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld. De toezichthouder heeft de bank hierop aangesproken. Concrete gevallen zijn volgens Triodos niet aan het licht gekomen, aldus topman Peter Blom.
Een doorsneewoning in Nederland wisselde vorige maand voor 298.717 euro van eigenaar. Daarmee is de verkoopprijs van woningen op maandbasis iets gedaald, nadat in januari voor het eerst meer dan 300.000 euro in doorsnee voor een huis moest worden neergeteld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.
Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie komt Nederland op 3,16 miljard euro aan economische schade per jaar te staan. Dat is omgerekend jaarlijks gemiddeld 186 euro welvaartsverlies voor de Nederlander. Dat heeft de gezaghebbende Bertelsmann Stiftung berekend op basis van een brexit met afspraken tussen Londen en Brussel over de scheiding.
Verzekeraar ASR heeft in grote lijnen gelijk gekregen bij de rechtbank in een zaak over woekerpolissen. Volgens de rechter in Utrecht heeft het bedrijf zijn informatieplicht niet geschonden door klanten niet te informeren over het zogeheten 'crashrisico', het 'Fata Morgana-effect' en het hefboomeffect van bepaalde beleggingsverzekeringen.
Nederland telde in 2018 meer ondernemingen dan het jaar ervoor. De groei komt voornamelijk op het conto van zzp'ers. Ook kwamen er iets meer ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) bij, meldt de Kamer van Koophandel.
Ruim één op de vijf werkende Nederlanders wil in 2019 bij zijn werkgever salarisverhoging vragen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.
De verkoop van elektrische auto's is verdrievoudigd vergeleken met 2017. Er werden 24.024 volledig elektrische auto's geregistreerd.
De rechtbank heeft de aanvraag van faillissement van geldtransporteur SecurCash afgewezen. Er zou nog voldoende geld zijn voor schuldeisers.
In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro met crowdfunding opgehaald. Dat is 48% meer dan in 2017, zegt CrowdfundingCijfers.nl.
Er is een concrete dreiging dat een aantal pensioenfondsen eind 2020 of 2021 moeten korten op de uitkeringen. Dat blijkt blijkt uit de Pensioenthermometer van verzekeraar Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
De opkomst van automatisering bij bedrijven heeft tot nu toe een verwaarloosbaar effect op de hoeveelheid banen in de wereld. Volgens de hoofdeconoom van de Wereldbank laten cijfers en statistieken een heel ander beeld zien dan de vele sombere voorspellingen dat mensen zullen worden vervangen door machines.
Google heeft in 2017 zo'n 20 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer 4 miljard euro meer dan het Amerikaanse internetbedrijf een jaar eerder via de veelbekritiseerde belastingroute liet stromen. De bedragen komen uit de jaarrekening van Google Netherlands Holdings, die de multinational vlak voor de jaarwisseling heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).
Voor het eerst in dit decennium is het aantal faillissementen in een jaar ruimschoots onder de 4.000 uitgekomen. In 2018 zijn in Nederland 3.775 bedrijven failliet verklaard, een daling van 6,8 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen werden uitgesproken in het eerste kwartaal (974 bedrijven gingen in de eerste drie maanden failliet), in de kwartalen daarna lag het aantal faillissementsuitspraken stabiel rond de 930. De Groot- en Detailhandel en de provincie Zuid-Holland kenden in 2018 de meeste faillissementen.
Eetwinkel Marqt berekent de btw-verhoging van 6% naar 9% op onbewerkte groente en fruit niet door aan de consument. De retailer is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze gezonde categorie te verhogen.
Geldtransporteur SecurCash Nederland is failliet. Curator Marc Udink hoopt op een doorstart voor het bedrijf dat geld van en naar winkels vervoert. De geldvoorziening voor geldautomaten is bij een ander bedrijf ondergebracht dat buiten het faillissement wordt gehouden.
De schade aan huizen door de vonkenregen in Scheveningen wordt normaal gesproken gedekt door de verzekering. Bij auto's hangt het af van de dekking. Bij de meeste allrisk-verzekeringen is de brandschade wel gedekt, bij minder uitgebreide pakketten verschilt dat per verzekeraar.
In 2019 stabiliseert het aantal nieuwbouwwoningen naar verwachting op 65.000. De beoogde 75.000 nieuwbouwwoningen uit de Woonagenda en de Miljoenennota in 2019 worden dus niet gehaald. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het rapport Vooruitzicht bouw.
Procederen kost geld, maar sinds 1 januari kost procederen minder geld dan voorheen. Het zogenaamde salaris gemachtigde voor gerechtelijke procedures bij de sector kanton van de rechtbank is namelijk voor het eerst in 14 jaar opnieuw geïndexeerd met maar liefst 20,1%. Dit meldt e-Legal incasso advocaten.
De toestroom van mensen uit het buitenland was het afgelopen jaar de motor achter de bevolkingsgroei van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot en met november.
De megaboete van ING heeft de inkomsten van de overheid vooruitgeholpen. Ook is er meer aan belastingen en sociale premies binnengekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hield de overheid in de eerste drie kwartalen van dit jaar alles bij elkaar 7 miljard euro meer over dan in dezelfde periode vorig jaar.
De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het derde kwartaal van het jaar uit op 67,2 miljard euro. Dat was 4,7 miljard euro meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder en het hoogste bedrag sinds het begin van de metingen in 1999. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De totale uitstaande hypotheekschuld van huishoudens is in het derde kwartaal van het jaar met 1 miljard euro gestegen tot 702 miljard euro. Dit is het zevende kwartaal op rij dat de hypotheekschuld toenam, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De markt voor breedbandinternet in Nederland is in het derde kwartaal met 0,3 procent gegroeid. Volgens marktonderzoeksbureau Telecompaper werd de groei vooral gestuwd door uitbreiding bij T-Mobile en Ziggo. Daarmee werd een kleine terugval bij Tele2 en KPN tenietgedaan.
In de strijd tegen perverse prikkels in de bankensector worden de beloningsregels verder aangescherpt. Zo mogen aandelen die deel zijn van de vaste beloning, pas na vijf jaar worden verkocht.
Zeven partners van accountantskantoor KPMG in het Verenigd Koninkrijk zijn vertrokken na beschuldigingen van ongepast gedrag, waaronder seksuele intimidatie. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times.
'Zo werkt het niet'. Onder dat motto komen ondernemers vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maakt.
Het kabinet wil het gebruik van de deelauto bevorderen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) tekent donderdag met veertig partijen een Green Deal om dit te bevorderen, zo bevestigt een woordvoerder een bericht in De Telegraaf.
De hypotheekrente zakte in september naar het laagste niveau ooit. Dat meldt De Hypotheekshop. Volgens de hypotheekadviesketen is de rente door de aanhoudende internationale politieke en economische onrust voor de derde keer in twee jaar op een dieptepunt beland.
De gemiddelde stijging van cao-lonen is in negen jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2018.
De groei van het aantal nieuwbouwwoningen stokt volgend jaar. Bouwers hebben last van tekorten aan arbeidskrachten en materialen. Ook vertragingen bij het afgeven van vergunningen door onderbezette gemeentes speelt een rol, zo zien economen van ING.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl