De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan zijn brexitdeal, maar schort de invoering van de wetgeving op. Dat zei de Conservatieve leider nadat het Lagerhuis tegen het voorstel had gestemd om de brexitwetgeving versneld te behandelen.
Mark Zuckerberg belooft dat Facebook zijn eigen cryptomunt, de libra, pas lanceert als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd verdedigt de topman van het socialmediabedrijf het belang van het controversiële project voor de Amerikanen. Die zouden achteropraken bij China als er niet op tijd wordt vernieuwd.
De Amerikaanse tak van Ernst & Young is in opspraak gekomen vanwege een uitgelekte cursus die een aantal vrouwelijke werknemers in 2018 hebben gekregen. De zaak is naar buiten gekomen in de Huffington Post, die benaderd werd door een verontwaardigde deelneemster.
Verzekeraars hebben afgelopen jaar 12.879 gevallen aangetoond waarin iemand verzekeringsfraude heeft gepleegd. Dat is 12 procent meer dan in 2017. Sinds er fraudecijfers worden bijgehouden, lag dit aantal nog nooit zo hoog, meldt het Verbond van Verzekeraars.
De Verenigde Staten overwegen invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie te laten varen in ruil voor nieuwe handelsgesprekken tussen de twee partijen. Dat liet de Amerikaanse minister voor Handel, Wilbur Ross, doorschemeren in een interview met zakenkrant Financial Times.
Drie Amerikaanse klimaatrechtszaken tegen de olie- en gasindustrie mogen doorgaan. De processen hebben groen licht gekregen van het hooggerechtshof in Washington.
De aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben grote financiële gevolgen. Dit jaar stevent het CBR op een verlies van 2,4 miljoen euro af, volgend jaar wordt een verlies van enkele miljoenen verwacht. Dat meldt de Volkskrant op basis van interne documenten.
De Nederlandse staat heeft ruim 1,1 miljard euro opgehaald met een nieuwe kortlopende lening. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend.
De CBS-cijfers over de totale Nederlandse studieschuld maken volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) "de negatieve effecten van het leenstelsel duidelijk". De steun daarvoor is afgebrokkeld en het "is hoog tijd voor een ander systeem", vindt ISO-voorzitter Kees Gillesse.
Het wordt moeilijker voor malafide ondernemers om met ‘turboliquidatie’ schuldeisers te ontlopen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
Er komt een keurmerk voor bedrijven die mensen benaderen om energiecontracten aan de man te brengen. Het keurmerk gaat ook gelden voor prijsvergelijkingswebsites. Bedrijven die het keurmerk voeren, moeten vindbaar en benaderbaar zijn voor klanten. Ook moeten ze zich aan de bestaande regels houden en moet duidelijk zijn wie de eigenaren zijn. Het keurmerk richt zich vooral op transparantie en zegt niets over de kwaliteit van de dienstverlening.
China toont zich steeds minder bereid een brede handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
De fabrieksorders in Duitsland zijn in augustus opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.
Postbedrijf Sandd heeft een boete van 289.000 euro gekregen wegens overtreding op het gebied van lonen.
De Nederlandse consument voelt nog weinig voor het delen van bankdata. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is er sprake van een afwachtende houding bij veel mensen. Daarbij zouden consumenten meer vertrouwen hebben in banken als het gaat om het gebruik van betaalgegevens dan in techbedrijven.
Frankrijk en de Europese Unie staan klaar om sancties op Amerikaanse goederen in te voeren als de Verenigde Staten weigeren om het handelsconflict rondom vliegtuigbouwer Airbus op een aanvaardbare manier op te lossen. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag.
De bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone is in september minder sterk uitgevallen dan eerder gedacht. Dat komt naar voren uit definitieve cijfers van marktonderzoeker Markit.
Net als in het eerste kwartaal van 2018 hebben Nederlandse bedrijven ook in het begin van 2019 te maken gekregen met langzame betalers. Uit een analyse van Payt, aanbieder van software voor debiteurenbeheer, van ruim 1,8 miljoen facturen blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de facturen in het eerste kwartaal op tijd is betaald.
KPN moet anders omgaan met ongewenste anonieme oproepen via zijn netwerk. Het telecombedrijf is daarover door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers getikt, en zegt daarop zijn beleid te hebben aangepast.
De cao-lonen in Nederland zijn in het derde kwartaal met 2,6 procent gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de sterkste loonstijging in tien jaar.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wist al dat er een onderzoek liep naar witwassen bij ABN AMRO, voordat de bank dat zelf naar buiten bracht. Hij meldt dit aan de Tweede Kamer na vragen van regeringspartij VVD over zijn betrokkenheid.
De Europese Commissie gaat het nieuwe Britse brexitvoorstel "objectief" bestuderen. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker de Britse premier Boris Johnson beloofd tijdens een telefonisch gesprek dat beiden hebben gevoerd nadat Johnson woensdag Juncker een brief en teksten had gestuurd. Juncker zei ingenomen te zijn met Johnsons "vastberaden stappen" om een akkoord te bereiken over het vertrek van de Britten uit de EU.
De Verenigde Staten bestraffen de Europese Unie naar verluidt met importheffingen van 10 procent op vliegtuigen en tarieven van 25 procent voor andere goederen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde bij de Amerikaanse overheid. De nieuwe tarieven treden volgens de bron waarschijnlijk op 15 oktober in werking.
De Nederlandse divisie van reisorganisatie Thomas Cook heeft enkele dagen na de ondergang van het Britse moederbedrijf uitstel van betaling aangevraagd. Dat is een voorbode van een faillissement. De rechtbank van Amsterdam heeft de aanvraag goedgekeurd en een bewindvoerder aangesteld.
De EU-lidstaten zijn het eens geworden over de invoering van een Europees classificatiesysteem voor duurzame financiële producten vanaf eind 2022. Met het systeem krijgen geldschieters beter inzicht in hoeverre een belegging bijdraagt aan bijvoorbeeld het reduceren van de broeikasgasuitstoot. Ook wordt er het 'groenwassen' van producten die als milieuvriendelijk worden aangeboden terwijl ze dat niet zijn, mee beperkt.
De Europese Commissie heeft formeel ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Het besluit is woensdag bekendgemaakt en zal binnenkort worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie, meldt het dagelijks bestuur van de EU.
De beveiliging van veel consumentenapparatuur die met internet verbonden zijn is niet in orde. Met name slim speelgoed en babyfoons scoren slecht, blijkt uit onderzoek in opdracht van Agentschap Telecom.
Nederlandse bedrijven maken meer dan gemiddeld gebruik van intellectuele eigendomsrechten en genereren daarmee bijna een derde van alle banen en 40 procent van het bruto binnenlands product (BBP) in Nederland. Dat blijkt uit een recente studie van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).
Twee seniorenorganisaties slepen de Nederlandse staat voor de rechter in Den Haag. Zij zijn van mening dat de Nederlandse pensioenwetgeving in strijd is met Europese regels, waardoor pensioenen ten onrechte al jaren niet meer worden verhoogd en er binnenkort mogelijk zelfs weer gekort moet worden.
Chinese bedrijven zijn van plan om grotere hoeveelheden Amerikaans varkensvlees te kopen. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De stap kan worden gezien als handreiking aan Washington in het slepende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie is in de maanden juli en augustus behoorlijk gegroeid. Daarmee toont de verkoop van bestelbusjes, vrachtwagens, bussen en touringcars al acht maanden op rij een stijging, aldus autobranchevereniging ACEA.
De bitcoin heeft een wilde nacht achter de rug. De waarde van de grootste en bekendste cryptomunt ging hard omlaag, maar krabbelde in de vroege uurtjes weer grotendeels op, zo blijkt uit actuele gegevens van cryptosite coinmarketcap.com.
Autoconcern Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft een boete van 870 miljoen euro gekregen in verband met het dieselschandaal. Het Openbaar Ministerie in Stuttgart verwijt het bedrijf nalatig te zijn geweest met controleprocessen.
De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat hij het "zeer oneens" is met de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. Hij werd door journalisten belaagd met vragen toen hij op weg was naar een bijeenkomst met wereldleiders in New York op de jaarlijkse VN-top, maar hij wilde geen verdere vragen beantwoorden. Volgens bronnen in zijn omgeving is Johnson niet van plan het veld te ruimen.
Als Google berichten over mensen moet verwijderen uit de zoekresultaten, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.nl, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.
Ook de huidige topman van Volkswagen heeft een aanklacht aan zijn broek in het dieselschandaal.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl