Van de Nederlandse beursgenoteerde AEX-, AMX- en ASCX-fondsen geeft 36% nog geen inzicht in de eigen CO2- uitstoot en biedt 57% geen inzicht geeft in de CO2-uitstoot die is gerelateerd aan de producten en diensten die ze inkopen.
84 procent van de beursfondsen gebruikt de Sustainable Development Goals voor (duurzaamheids)strategie.
De Nederlandse beleggersvereniging VEB roept beursgenoteerde bedrijven op om bij het schrappen of verlagen van de dividendbetaling ook de bestuurdersbeloning te matigen. Dat kan bijvoorbeeld door de variabele beloning aan te pakken.
Hoe kunnen multinationals zich in maatschappelijk opzicht fiscaal verantwoord gedragen en tegelijkertijd aandeelhouderswaarde creëren? Zolang managers de langetermijnbelangen van hun bedrijf behartigen, verzaken zij hun plicht jegens de aandeelhouders niet. Dit betoogt rechtswetenschapper Ave-Geidi Jallai in haar proefschrift Good tax governance: International corporate tax planning and corporate social responsibility - Does one exclude the other?
Zoals Goethe in 1802 al schreef: in de beperking toont zich de meester. Dit geldt zeker voor wie beroep wil instellen bij de belastingrechter. Een korte handleiding voor een beroepschrift.
Opperboekhouder IFRS zegt naast financiële ook nieuwe, groene standaarden te willen gaan opstellen.
Het Ministerie van Financiën voelt niet veel voor een verkorte termijn voor btw-teruggave bij oninbare facturen, waar de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs om vraagt. Dit schrijft Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën naar aanleiding van Kamervragen na berichtgeving van het FD hierover.
Bedrijven betaalden in het tweede kwartaal van 2020 3 miljard euro minder aan belastingen dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
GroenLinks wil dat Unilever nog een fikse verhuisboete moet betalen omdat het was- en levensmiddelenconcern ervoor heeft gekozen om op papier een louter Brits bedrijf te worden. Door die stap loopt de Nederlandse staat veel dividendbelasting mis en in het Verenigd Koninkrijk hoeft Unilever straks helemaal geen dividendbelasting te betalen.
Investeerders en toezichthouders moeten veel strenger toezien op mogelijke 'groene fraude', fraude met duurzaamheidsdata
Het kabinet publiceert vandaag de nieuwe regeling voor looncompensatie bij bedrijven die hard door de coronacrisis zijn getroffen. Ondernemers kunnen naar verwachting vanaf 6 juli bij het UWV een aanvraag doen voor de tweede ronde van de NOW-regeling.
Een groep van 105 grote investeerders willen dat multinationals gegevens gaan bekendmaken over hun milieu-impact,
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil een internationale standaard voor niet-financiële informatie in verslaggeving.
Waar virologen nog twijfelen of en zo ja, wanneer de tweede golf van virusuitbraken komt, weet menig CFO al precies wanneer hij voor de tweede keer slecht nieuws moet brengen. En dat is eerder dan gedacht…
Algemene Rekenkamer geeft Hoekstra standje: te veel onrechtmatige uitgaven.
Het steeds verschuiven van het eigendom van aandelen betekent niet dat er geen dividendbelasting hoeft te worden betaald.
Er moet een ondergrens komen voor de belasting die grote internationale bedrijven betalen over hun winst in Nederland.
Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Dit meldt het Forum Fiscaal Dienstverleners.
Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en Belize zijn niet langer belastingparadijzen, vindt het kabinet. De landen zijn geschrapt van de zwarte lijst die Nederland gebruikt om belastingontwijking aan te pakken. Ze blijken toch minstens 9 procent winstbelasting te heffen, de ondergrens die Nederland hanteert.
De International Accounting Standards Board (IASB) heeft enkele veranderingen in de winst-en-verliesrekening en de rapportage van door het management gedefinieerde (of 'non-GAAP') prestatiemaatstaven voorgesteld. De voorstellen moeten op termijn IAS 1 vervangen, met grondslagen voor de presentatie van de jaarrekening. De IASB hoopt hiermee het vergelijken van jaarrekeningen eenvoudiger en zinvoller te maken.
Voor bepaalde personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden geldt vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting. De fijnstoftoeslag leidt tot ongeveer 15 procent meer motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst licht op de eigen site toe om welke voertuigen het gaat.
Spaarders kregen in 2015 zo weinig voor hun geld, dat de spaartaks in dat jaar in strijd is met het Europees recht. Daarmee groeit de druk op de Staat om een compensatie uit te keren. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een nog niet gepubliceerde uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.
Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. KVK belicht in een aantal podcasts de belangrijkste veranderingen in wet- en regelgeving voor ondernemers per 1 januari 2020.
Lange termijn waardecreatie staat tegenwoordig centraler in de verslaggeving van de AEX en AMX-beursgenoteerde ondernemingen.
Het Nederlandse belastingstelsel is "onnodig complex". Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech tijdens de jaarlijkse accountantsdag. Hij verwees daarbij naar stokpaardjes als de hypotheekrenteaftrek en belastingvrij sparen voor pensioenen.
De top-75 van beursgenoteerde bedrijven in Nederland communiceert in hun jaarverslagen 11 procent transparanter dan in 2018.
Grote bedrijven waren in de tien jaar tot 2017 een kleiner deel van hun winst kwijt aan belastingen in Nederland.
Beursgenoteerde ondernemingen moeten opener zijn over de rendementen op het geïnvesteerde kapitaal.
Woningcorporaties maken massaal bezwaar tegen de zogenoemde verhuurdersheffing. In een gezamenlijke oproep pleiten ze ervoor "de 1,7 miljard euro aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de Staat, in te zetten voor de volkshuisvesting". De oproep wordt ondersteund door meer dan 180 woningcorporaties, meer dan de helft van alle corporaties in Nederland.
Documenten waaruit de betrokkenheid zou blijken van de top van de Belastingdienst bij de toeslagenaffaire, moeten zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Kamerleden eisen openheid van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel.
De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de belastingplannen voor volgend jaar. Dat is de uitkomst van het overleg dat donderdagavond tot laat werd gevoerd op het ministerie van Financiën. Over de precieze inhoud van de plannen wilden de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet veel kwijt. Vrijdag worden de plannen besproken in de ministerraad.
Uber rekent op een belastingaftrek van miljarden dollars vanaf op het moment dat het technologiebedrijf winst begint te maken. De onderneming, die nu nog verlies draait, maakt daarvoor gebruik van het Nederlandse belastingregime, meldt Bloomberg.
De EU-ministers van Financiën hebben Aruba van de zwarte lijst van belastingparadijzen af gehaald, omdat het land zijn fiscale wetgeving heeft aangepast. Ook Barbados en Bermuda zijn geschrapt, waardoor de lijst nu nog twaalf fiscale boosdoeners telt. De lidstaten waren eerder deze week al overeengekomen dat de drie vrijdag formeel van de zwarte lijst zouden worden verwijderd.
Nederland kan dan optreden tegen bedrijven die landen fiscaal tegen elkaar uitspelen, zegt de FNV.
De wildgroei van winstbegrippen maakt het steeds moeilijker om bedrijven met elkaar te vergelijken.
De EU wil liever met alle 36 OESO-landen samen een akkoord bereiken.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl