Werknemers houden in 40% van de bedrijven wereldwijd IT-beveiligingsincidenten achter. Aangezien elk jaar 46% van de IT-beveiligingsincidenten door eigen medewerkers wordt veroorzaakt, moet deze zwakke plek in bedrijven op allerlei niveaus worden aangepakt, niet alleen via de IT-beveiligingsafdeling.
Bij de European Public Sector Award 2017 heeft SBR de prijs van Europese Best Practice in de wacht gesleept voor het overkoepelend thema 'innovatieve oplossing voor complexe uitdagingen'. Uit 150 inzendingen uit 30 landen is SBR samen met 33 andere inzendingen als best practice aangewezen. In de categorie Europees en Nationaal niveau was SBR een van de 13 winnende bijdragen.
Blockchain gaat een cruciale rol spelen in de toekomst van financiële bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 financiële dienstverleners wereldwijd. 91 procent van de respondenten claimt dat de implementatie hiervan belangrijk is voor de toekomst van hun bedrijf. 75 procent van de financieel managers zegt dat de omzet met vijf procent toeneemt door de inzet van blockchain.
De Belastingdienst heeft de alfaversie van de Nederlandse Taxonomie voor het aanstaande jaar gepubliceerd. De alfaversie is aan de NT12 toegevoegd en is voorzien van aanvullende documenten zoals releasenotes, voorbeeldinstances, business rules en versioning rapporten.
Exact heeft een overeenkomst bereikt over de verkoop van zijn in de Verenigde Staten gevestigde bedrijven Macola, JobBOSS en MAX. De drie aanbieders van bedrijfssoftware voor productiebedrijven gaan samen met ECi Software Solutions Inc.
‘Als het Referentie Grootboekschema in de basis goed is geïmplementeerd, kan de standaardisatie van financiële gegevens zo volledig mogelijk en volwaardig mogelijk gebruikt worden. Wellicht een open deur, maar anders kan RGS zijn doel voorbijschieten,’ zegt René Otten, RGS/SBR-expert en als freelance adviseur werkzaam voor Reeleezee.
De gids “Boekhoudsoftware 2017” toont aan dat steeds meer boekhoudsoftware de MKB-sector optimaal ondersteunt als het gaat om Robotic accounting. Maar er is ook nog de nodige boekhoudsoftware die achterloopt op dat gebied.
Ondernemingen stoppen met hun investeringsfondsen steeds meer geld in startups die actief zijn met fintech, technologische innovatie in de financiële sector.
Blockchain is hot, volgens Indeed zijn de experts op dit gebied dan ook niet aan te slepen. Nu biedt het ook veel interessante mogelijkheden om transacties transparanter en eenvoudiger te maken, maar het brengt tegelijkertijd ook nieuwe uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging met zich mee.
De noodzaak en adoptie van digital risk management binnen organisaties groeit. Dat blijkt uit het rapport ‘The Pressing Need for Digital Risk Management’, van Enterprise Strategy Group (ESG) dat Digital Shadows vandaag vrijgeeft.
Experts uit de financiële sector geloven dat tussen twee en zes miljoen banen verloren zullen gaan in de bankensector de komende tien jaar.
De afgelopen 2 á 3 jaar heeft het merendeel van leveranciers van boekhoudsoftware, e-facturatiedienstverleners en aanbieders van scan- en herkenoplossingen UBL geïmplementeerd.
De invoering van Extensible Business Reporting Language (XBRL), de open standaard voor de uitwisseling van financiële gegevens via het internet, boekt momenteel vooruitgang in Europa, de VS en andere delen van de wereld.
Een geslaagde aanval met cryptomalware kan een organisatie duur komen te staan. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Global IT Security Risks Survey 2017’ van Kaspersky Lab en B2B International. Het onderzoek rekent voor dat het totale schadebedrag kan oplopen tot $713.224.
De derde herijkte versie van de SBR Roadmap is deze maand vastgesteld. De roadmap laat met bestaande en nieuwe projecten zien dat er veel ambitie naar de toekomst bestaat.
De Kamer van Koophandel (KvK) organiseert in samenwerking met Logius, accountantskantoren en hun softwareontwikkelaars pilots die gericht zijn op de implementatie van het deponeren van jaarrekening van middelgrote rechtspersonen. Vanaf boekjaar 2017 is het digitaal deponeren van jaarrekeningen verplicht voor de bedrijfsklasse middelgroot.
‘Nederlandse organisaties moeten meer investeren in big data strategieën en diensten. Die strategieën en diensten zijn gebaseerd op grote hoeveelheden gegevens over klanten en processen. Op dit moment maakt slechts zes procent van de Nederlandse bedrijven serieus gebruik van de mogelijkheden van big data. Dat percentage moet omhoog’, zegt Johan Versendaal, lector Digital Smart Services van Hogeschool Utrecht.
De vraag naar blockchain-experts groeit. Tegelijkertijd is deze expertise op de arbeidsmarkt erg schaars. Dat blijkt uit Europees onderzoek van vacaturesite Indeed.
IIA Nederland heeft rapport ‘Analytics: good practices voor de (kleinere) IAF’ gepubliceerd. Met dit rapport hoopt de Commissie Professional Practices van IIA Nederland de inzet van analytics binnen Internal Auditfuncties te bevorderen en te ondersteunen.
Tijdens de samenstelwerkzaamheden heeft blockchain geen toegevoegde waarde. De samenstelwerkzaamheden van de mkb-accountant veranderen pas indien de klant blockchain technologie implementeert in de bedrijfsvoering.
Singularity University (SU) en Deloitte kondigden onlangs een vernieuwing en uitbreiding van hun vierjarige samenwerking aan. Een alliantie met als doel innovatiekansen te bieden aan ondernemers en grote organisaties. Met het bundelen van hun expertise, bieden Deloitte en Singularity University educatie aan organisaties op het gebied van de disruptieve impact van exponentiele technologieën en helpen zij hen met het versnellen van hun ‘transformation journeys’ om zo exponentiële kansen te grijpen.
CaseWare Nederland heeft van SBR Banken het platina predicaat ontvangen. Met dit platina predicaat heeft CaseWare aangetoond ruim 1.000 succesvolle kredietrapportages te hebben aangeleverd aan ABN AMRO, ING en Rabobank.
Vergeleken met hun Europese collega's zien Nederlandse mkb'ers hun toekomst zonnig in. Acht van de tien Nederlandse ondernemers (79 procent) zijn positief over de groeiverwachtingen van hun bedrijf, tegenover een Europees gemiddelde van 59 procent. Wel vertrouwen Nederlandse mkb'ers daarbij minder op technologie.
Het technische probleem van de online aangifte inkomstenbelasting 2015 voor ondernemers is blijkbaar hardnekkig. De Belastingdienst laat weten dat de storing naar verwachting pas rond 21 juli verholpen is.
E-mail en andere vormen van telecommunicatie krijgen voortaan ook de grondwettelijke bescherming van vertrouwelijkheid. Vandaag heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met het voorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) artikel 13 van de Grondwet zo aan te passen dat ook voor deze vormen van communicatie het briefgeheim geldt.
Negentien procent van de 2.500 grootste bedrijven wereldwijd heeft een Chief Digital Officer (CDO) in dienst om hun digitale transformatie te leiden. CDO’s zijn vooral populair onder Europese ondernemingen, en met name in de financiële dienstverleningssector. Dat blijkt uit onderzoek van Strategy&, een onderdeel van accountants- en adviesbureau PwC.
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn nog lang niet massaal overtuigd van het belang van online zakendoen. 45% zegt weinig waarde te hechten aan verdere digitalisering en de inzet van online marketing, terwijl 76% van de Nederlandse consumenten producten en diensten online afneemt. De helft van het mkb geeft aan nog geen 5% van de omzet uit online activiteiten te halen. Dit blijkt uit de 4e editie van de MKB Online Monitor 2017, een onderzoek onder 1606 mkb-ondernemers uitgevoerd door Kantar TNS, in opdracht van DTG en MKB-Nederland.
Door NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors is een Werkprogramma ‘Meldplicht Datalekken’ gepubliceerd. Deze meldplicht geldt met ingang van 1 januari 2016 en wordt in het perspectief van de Europese wetgeving krachtens de Algemene Verordening Gegegevensbescherming (AVG) in 2018 met zware boetebepalingen gehandhaafd.
Coney heeft het visiedocument ‘Assurance Every Day, For All Relevant Stakeholders’ gepubliceerd. Hierin gaan Pieter de Kok RA en Marco Hill RE in op de ontwikkelingen binnen het business assurance domein en de rol die Coney in dit domein speelt.
MUIS Software heeft kort geleden de implementatie van SBR Banken afgerond. Hoewel er altijd ruimte is voor verbetering, is Mattijs Wilms zeer tevreden over de manier waarop SBR Banken deze implementatie begeleidde. ‘Wij hadden prettig contact, waardoor we snel ter zake kwamen.’
Nederlandse bedrijven zijn slecht op de hoogte van digitale dreigingen. De Cyber Security Raad (CSR) luidt woensdag naar aanleiding van eigen onderzoek de noodklok over het ernstige tekort aan cybersecurity-informatie in het bedrijfsleven. De urgentie van het probleem is volgens het adviesorgaan groot en het is zaak dat diverse partijen, zowel publiek als privaat, snel actie ondernemen.
AFAS Software heeft het eerste halfjaar van 2017 afgesloten met een omzet van 58,5 miljoen euro. Dit betekent een groei van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het familiebedrijf uit Leusden verwacht een omzet van 120 miljoen voor het hele jaar te realiseren.
86 procent van de verzekeraars ziet zijn omzet in gevaar door nieuwe technologieën in de sector. Het merendeel wil daarom in deze zogenoemde InsurTech investeren. Toch is 63 procent huiverig om met startups samen te werken, omdat ze bezorgd is over regulering en dataprivacy. Daarnaast heeft 87 procent van de verzekeraars moeite om personeel te vinden en behouden dat over InsurTech vaardigheden beschikt. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC.
De NBA heeft het Groenboek ‘De accountant in een SBR-omgeving’ geactualiseerd.
De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister Blok van Veiligheid en Justitie, om bestuursorganen te verplichten om aanvragen, klachten en andere officiële berichten elektronisch in ontvangst te nemen. Met het voorstel, de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, wordt de Algemene wet bestuursrecht gewijzigd en wordt geregeld dat burgers en bedrijven het recht krijgen om elektronisch zaken te doen met de overheid.
Zes op de tien mkb-bedrijven zijn er niet van op de hoogte dat ze over elf maanden moeten voldoen aan nieuwe Europese privacywetgeving die tot enorme boetes kan leiden. Dat blijkt uit een peiling door MKB Servicedesk onder 3200 bedrijven. Die noemen de voorlichting door de overheid slecht tot heel slecht.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl